Kedélyjavítás ősi módszere: a szauna

A szaunázást a legtöbben téli kikapcsolódások közé sorolják, holott egész évben élvezhetjük a pozitív hatásait. Még is van abban igazság, hogy a leghidegebb és legsötétebb hónapokat a szaunázásnak szenteljük. A forró helyiség jót tesz az egészségnek és még  kedélyállapotunkat is javítja.


A finnek évszázadok óta hódolnak a szaunázásnak, és ma már a világ szinte minden táján elterjedt az ő módszerük. A magas (80-90) hőfokra melegített forró katlan után jöhet a hirtelen hideg. Zuhanyozhatunk jéghideg vízben, úszhatunk befagyott tóban vagy mosakodhatunk hóval, az eredmény ugyan az. A test gyors lehűlése. Bár sem a forróság, sem az extrém hideg nem hangzik kellemes wellness élménynek, a test mégis pozitívan reagál. Miért?

Dr. Mark Timmerman sportorvosi specialista arra világít rá az egyik cikkében (The North American Sauna Societ), hogy a finn módszer fizikálisan és mentálisan is pozitív hatásokat hagy maga után. A kirívó hőség - mint mondja - beindítja a szervezet menekülj vagy harcolj mechanizmusát. Ennek következtében a fájdalomérzet eltompul, az elme kitisztul és a kedélyállapot javulást mutat. Az ezt követő hideg sokk pedig beindítja az adrenalin termelést és a stressznek, szorongásnak, depressziónak végleg nem marad helye a testben.

Az extrém meleg és hideg váltogatása csökkenti a fájdalomérzetet még a krónikus betegségek esetén is, ami a hideg sokk elmaradása esetén akár még növekedhet is a melegnek köszönhetően. Már csak ezért sem érdemes lemondani a szauna utáni gyors lehűlésről, ami ugyan egy pár pillanatig kihívást keltő lehet, de az előnyei megérnek minden izgalmat és vacogást!