Mi az a vízlábnyom?

A Föld, melyet hajlamosak vagyunk állandó és változatlan támaszunknak tekinteni, napról-napra talán észrevehetetlenül, de mégis folyamatosan formálódik. A klíma és a nyersanyag készletek mennyisége kíméletlenül változik, mely felkeltette a tudatos környezetvédelemmel szembeni igényt, hogy megőrizhessük jelenlegi kincseinket.Ebbe pedig a vízkészlet is beletartozik.


A Föld, melyet hajlamosak vagyunk állandó és változatlan támaszunknak tekinteni, napról-napra talán észrevehetetlenül, de mégis folyamatosan formálódik. A klíma és a nyersanyag készletek mennyisége kíméletlenül változik, mely felkeltette a tudatos környezetvédelemmel szembeni igényt, hogy megőrizhessük jelenlegi kincseinket.Ebbe pedig a vízkészlet is beletartozik.


 

Kevesebb magától értetődőbb dolog van a világon a víznél, aminek sokrétű felhasználását talán át sem látjuk teljesen. Mert víz kell az iváshoz, mosáshoz, fürdéshez, de rengeteg vizet használunk a növények, állatok táplálásához, a minket körül vevő tárgyak megalkotásához, és még egyetlen pohár tej előállításához is közel 200 liter víz szükséges. Honnan tudom mindezt? A tej vízlábnyomából.


A Föld édesvíz-készlete véges, mely – hasonlóan más nyersanyagokhoz – védelemre szorul. Bár mi, a Kárpát-medence védelmében bőségesen el vagyunk látva értékes ivóvízzel, a világ számos táján kincsként tartják számon az iható, tiszta vizet. Az egyenlőtlen elosztás, és a fejlett világ mértéktelen fogyasztása hívta életre a vízhasználat nyomon követésének és lehetőség szerinti kordában tartásának vágyát.


Ekkor született meg a vízlábnyom fogalma is, melynek értéke pontosan megmutatja az egyes nemzetek vízfogyasztásának mennyiségét, lebontva minden, az átlagos életszínvonalhoz elengedhetetlen tárgy, élőállat és élelmiszer előállításának ivóvízszükségletére. Ez a sokszor elképesztően magas, literben kifejezett szám mindenki előtt egyértelművé teszi, miért is olyan fontos a vízzel való spórolás.


Míg közel 50 ország vízhiánnyal küzd, az USA-ban az átlag évi fogyasztás 2,48 millió liter édesvíz. Fejenként. Magyarországon ez a szám már jóval barátságosabb, „csak” 750 ezer litert pancsolunk el egy év alatt. A közvetlenül, eredeti formájában elhasznált víz mellett olyan tételek növelik az egyén vízlábnyomát, mint az egy pohár narancslé előállításához szükséges 170 liter víz vagy a 2000 litert kóstáló pamutpóló.


Az éghajlat-változás, a környezetszennyezés és a növekvő népesség fokozódó vízigényének következtében drasztikusan csökken a rendelkezésünkre álló ivóvízkészlet. A fogyasztás mértékének tudatosításával, majd az ezt követő ésszerű spórolással vagy akár cseppnyi odafigyeléssel is jelentősen csökkenthető az egyéni vízlábnyom. A kis változások összeadódva, hosszú távon már komoly tényezővé nőhetik ki magukat az értékes víz megóvásáért folytatott harcban, melyben nem csak közös kötelességünk, de egyéni érdekünk is aktívan részt vállalni.


Címkék: