A nőket több stressz éri és az egészségükre is károsabb

  • írta:
  • 2014.11.13

Egy ausztrál felmérés szerint a nőket több stressz éri, mint a férfiakat és mentális illetve fizikális állapotukra is nagyobb hatással van.


Egy ausztrál felmérés szerint a nőket több stressz éri, mint a férfiakat és mentális illetve fizikális állapotukra is nagyobb hatással van.

Egy ausztrál pszichológiai társaság minden évben elvégzi a felmérést, melyben azt vizsgálják, hogy a társadalomra milyen hatással van a stressz. Idén először azt az eredményt kapták, hogy a nőket sokkal több stressz éri, mint a férfiakat. A két legfontosabb forrásnak a családi problémákat és az anyagi gondokat jelölték meg, melyek fizikális és mentális betegségeket is előidézhetnek.

A nők 53 százaléka érzi élete legnagyobb problémájának az anyagi gondokat, míg a családi gondokat 52 százalékuk választotta, mint az egyik legfontosabb stresszforrás. Ezzel szemben a férfiaknak csak a 44 százaléka érezte, hogy pénzügyei rossz hatással van idegi állapotukra, míg családi problémákkal csak 38 százalékuk küzdött.

A felmérés vezetője Lyn Littlefield, a pszichológiai társaság igazgatója azt tanácsolja: "A stressz mindenkire más hatással van. Sokaknál a szellemi megterhelés fizikai tünetekkel jár, ilyenek például a pszichoszomatikus betegségek. Másoknál a stressz mentális problémákat okoz, mint például a koncentrációzavar, elhúzódó rosszkedv, szorongás, pánikrohamok. Ám nem szabad a kezeléssel kezdeni, a legfontosabb, hogy megtaláljuk a stressz pontos forrását. És ha már tudjuk, mi az ok, akkor lehet hatékony kezelést kialakítani. Mindenképpen azt ajánlom, ha valaki kimerültséget, állandósult levertséget tapasztal, forduljon szakemberhez – mindenkinek szüksége van néha egy kis segítségre."

Ha nem akarsz azonnal pszichológushoz fordulni a problémáddal, akkor pár egyszerű trükkel te is csökkentheted a stressz szinted. A két legfontosabb a rendszeres, kielégítő alvás és egészséges táplálkozás. A dohányzás, az alkohol és természetesen a drogok is rossz hatással vannak stressztűrő képességünkre. Kerüld az önostorozást, ne használj magadra negatív tartamú megjegyzéseket. Illetve ismerd fel, ha stresszes helyzetbe kerülsz – már azzal, hogy tudatosítod magadban, könnyebben vészeled át a nehéz szituációkat.

Címkék: