A Vinyasa jóga alapjai

A számos jógiskola közül az egyik legnépszerűbb a Vinyasa jóga, hiszen szaporább tempójával egy kiadós edzésnek is megfelel.


A számos jógiskola közül az egyik legnépszerűbb a Vinyasa jóga, hiszen szaporább tempójával egy kiadós edzésnek is megfelel.


A Vinyasa jóga gyors üteme ellenére nem veszti el a mozgásformára jellemző kecsességet. Mozdulatait a légzés határozza meg, innen adódik hullámzó, tánchoz hasonlatos jellege. Népszerűsítője Sri Trimala Krishnamacharya, dél-indiai jógi és tanítványa, Sri Parrabhi Jois voltak. A Vinyasa jóga népszerűségét annak köszönheti, hogy gyakorlása jótékonyan hat az egészségre, táncos mozdulatai miatt pedig roppant élvezetes.

 

A jóga végzése közben a pozíciók (ászanák) szinkronba kerülnek a légzéssel. Tulajdonképp a ki- és belégzés „aláfestő zeneként” szolgál, mely a mozgás tempóját diktálja. Ez a légzésközpontú edzés fejleszti a kardiovaszkuláris rendszert, oldja a stresszt, megerősíti az izmokat, ugyanakkor hajlékonyabbá tesz. Érdekes, hogy – ellentétben más jógaiskolákkal – a Vinyasa jóga nem veszi véresen komolyan a pozíciók sorrendjét. Saját magad alakíthatod az edzés során, lényegében kedvenc ászanáidból összeállíthatod a privát gyakorlatsorodat. Az azonban fontos, hogy a légzéssel szinkronban, annak ütemére végezd őket. Ez nehéznek tűnhet először, de gyakorlással belejössz. 

 

A Vinyasa jóga otthon is végezhető, de kezdőként jobb ellátogatni egy órára, hiszen a megfelelő légzéstechnika elsajátítása elengedhetetlen. A klasszikus bemelegítés, a napüdvözlet után válthatsz a nehezebb, igényesebb gyakorlatokra. Az ütemes tempó garantáltan megizzaszt majd, így száműzheted a méreganyagokat a szervezetedből és a mérgező gondolatokat az elmédből.

 

Címkék: