Meztelen leszek? – Mire számíts az első alkalommal?

Téged is vonz a török fürdők misztikus világa? Kipróbálnád, de nem tudod, mire számíts? Mielőtt elszánod magad, olvasd el cikkünket, így nem fog meglepetésként érni a hamam kultúrája és szokásai.


Téged is vonz a török fürdők misztikus világa? Kipróbálnád, de nem tudod, mire számíts? Mielőtt elszánod magad, olvasd el cikkünket, így nem fog meglepetésként érni a hamam kultúrája és szokásai.

Hova menjek? Mit próbáljak?

Két lehetőség közül választhatsz, ha elszántad magad. Meglátogathatsz egy tradicionális török fürdőt vagy egy hotel erre a célra szánt részlegét. Akármelyik mellett döntesz, választanod kell a szolgáltatások közül. A legolcsóbb megoldás az önkiszolgáló forma, amikor te hozod a törölköződ, a szappant és a sampont, és – ahogy a neve is mutatja – saját magad fürdeted. Ennél sokkal jobb, ha a tradicionális stílust választod, amikor egy hozzáértő dolgozó fürdet és masszíroz, nem kell magaddal vinned semmit. Ha szeretnéd megtapasztalni az igazi hamam-élményt, erre voksolj. Természetesen a helytől függően extra szolgáltatásokat is kérhetsz, mint az aromaterápiás masszázs, indiai fejmasszázs, reflexológia, de előbb mindenképpen nézz utána a lehetőségeidnek. 

Meztelen leszek?

Igen és nem. A török fürdőnek szigorú etikettje van, amit követned kell, ha részt veszel. Az egyik legfontosabb, hogy nem koedukált: vagy külön részlege van nők és férfiak számára, vagy csak meghatározott órákban fogadják a különböző neműeket. A fürdőben fogsz kapni egy pamut felöltőt, ami alatt a férfiak általában nem viselnek semmit, a nők pedig csak fehérneműt – ez persze nem törvényszerű, te döntöd el, mennyire szeretnél levetkőzni.

Hogyan zajlik a fürdetés?

Miután átöltöztél, egy meleg, párás szobába vezetnek, ahol néhány percig egyedül maradsz. A legfontosabb, hogy relaxálj és izzadj, mielőtt a fürdetés megkezdődik. A szoba közepén láthatod majd a tradicionális emelvényt, ami közvetlenül a hőforrás felett található – erre kell ráfeküdnöd, és pihenned. Néhány perc után utánad jön a segítő, aki fürdet, masszíroz (ne lepődj meg, ha kissé erősnek hat a masszázs) dörzsöl, újra fürdet, ez utóbbi esetleg hideg vízzel is történhet. A sorrendben helytől függően lehetnek eltérések. Miután megtörtént a procedúra, újra egyedül hagy. Ezek után te döntöd el, maradsz-e még pihenni, vagy rögtön átmész a másik szobába lehűlni.

Mi történik utána?

A hagyományos kezelés után te döntesz, hogy pihened ki. Zuhanyozhatsz, ihatsz egy teát, pihenhetsz, sőt szunyókálhatsz is egyet.

 

Érdekességek:

- A masszőr olyan nemű lesz, mint te magad.

- Tested privát részeit magad mosod meg.

  • - Standart szappant használnak. Ha allergiás vagy érzékeny vagy, vigyél sajátot.


Címkék: