Miért nem tiszta a jakuzzim vize? Mi is az a Biofilm és hogyan védekezzek ellene?

  • írta:
  • 2015.03.05

Számtalan cikkben foglalkoztunk már a masszázsmedencék folyamatos és körültekintő tisztításának fontosságával, az egyik legkomolyabb szennyeződési fajtára azonban még nem tértünk ki. Ez a biofilm, aminek kialakulási okairól és kezeléséről lesz szó a következőkben. 


Számtalan cikkben foglalkoztunk már a masszázsmedencék folyamatos és körültekintő tisztításának fontosságával, az egyik legkomolyabb szennyeződési fajtára azonban még nem tértünk ki. Ez a biofilm, aminek kialakulási okairól és kezeléséről lesz szó a következőkben. 

Jakuzzitulajdonosként amellett, hogy nap mint nap élvezheted medencéd kényeztetését, komoly felelősséget szab rád a medence karbantartása. A különböző cégek szakszerűen tájékoztatnak a víz kémiai fertőtlenítéséről, de sok esetben nem esik szó a csőhálózatban megjelenő biofilmről, a fertőtlenítésről és a korrekt újratöltésről. 

Ahogy azt már korábbi cikkünkben jeleztük, egy masszázsmedencét ajánlatos három havonta leereszteni és újratölteni. Ez előtt azonban tisztítási munkálatokat is el kell végezni, kiemelt figyelmet fordítva a biofilmre. 

A biofilm mikroorganizmusok egy felületen összetapadt, egybefüggő bevonatot képező sejtjeiből áll. Felismerése könnyű: amikor a felület nyálkássá, csúszóssá válik, az a biofilm. Sanos ez remek táptalaja többféle baktériumnak, ezáltal táptalaja a krónikus bakteriális fertőzéseknek is. Ennek oka, hogy a biofilm vagy biohártya megvédi a benne élő baktériumokat, így sokkal nehezebb azok elpusztítása, a folyadékok, gőzök ugyanis sokkal nehezebben hatolnak be a belsejébe. 

A biofilm megjelenését a nyálka mellett arról is könnyen felismerheted, hogy az alkalmazott klór alapú vegyszerek nem tudják lebontani a baktériumokat és a káros mikroorganizmusokat, így jakuzzid vizének erős vegyszerszaga lesz. 

Fontos tudnod, hogy a jakuzziban jelen lévő baktériumok mintegy 95%-a nem a vízben van jelen, hanem a készülék csőrendszereiben biofilm formájában. 

A biofilm eltüntetésére a víz leeresztése és újratöltése nem elegendő, ugyanis, ha a csőrendszert nem tisztítod ki, a friss vizet pillanatok alatt ellepik a csövekben maradt baktériumok. A helyes megoldás a teljes csőrendszer és a filterek tisztítása. 

Az AquaFinesse tisztítócsalád az egyetlen, ami létrejött a biofilm, így a baktériumok elpusztítására. Ennek folyamatosan kell cirkulálnia a rendszerben a megfelelő tisztítaság eléréséért. 

[katt ide, ha tudni szeretnéd: HOGYAN TARTSD TISZTÁN A JAKUZZIDAT AZ AQUAFINESS-SZEL?]

Ne ijedj meg, ha az AquaFinesse használata után a jakuzziban lévő víz habzik vagy barna árnyalatúvá válik, ez a biofilm feloldódását jelenti, vagyis azt, hogy az AquaFinesse működik, és a medence tisztul. A kezelés után a vizet leeresztheted, ezt követően jöhet egy alapos fertőtlenítés. Ha ezzel is megvagy, már biztonságosan feltöltheted tiszta vízzel a medencédet. Ne feledd, ezt a folyamatot minden vízcserénél érdemes elvégezni. 

KARBANTARTÁSI TIPPEK MASSZÁZSMEDENCÉHEZ

SEGÍTÜNK SZERVIZELNI A MEDENCÉDET, LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA

AquaFinesse akció egész júniusban. Most érdemes megvenni az egész szezonra!

Címkék: