5 téli egészségügyi tévhit, amiről lerántjuk a leplet

A tél, legyen az bármilyen kemény, komolyan megviseli az emberi szervezetet. Vannak azonban olyan egészségügyi hatásai, amikről szinte mindenki azt gondolja, károsak, ám ezek számos esetben téves feltételezések. Íme öt ezek közül. 


A tél, legyen az bármilyen kemény, komolyan megviseli az emberi szervezetet. Vannak azonban olyan egészségügyi hatásai, amikről szinte mindenki azt gondolja, károsak, ám ezek számos esetben téves feltételezések. Íme öt ezek közül. 

A hideg levegőtől megbetegszel

Bár rengetegszer mondogatjuk, ne menj ki a hidegbe, mert megfázol, a hideg levegőtől önmagában még nem leszel beteg. Valójában épp ennek az ellenkezője igaz. Azok a sejtek ugyanis, amelyek a szervezetedben a fertőzések ellen küzdenek, szaporodni kezdenek, ahogy kimész a hideg levegőre. A tested ezzel védekezik a hőmérsékletcsökkenés hatásai ellen. Tehát minél melegebb van, szervezeted annál kevésbé érzi úgy, hogy védekeznie kell, következésképpen egy fűtött helyiségben nagyobb eséllyel kapsz el valamilyen nyavalyát, mint kint a szabadban. Mindemellett az amerikai Nemzeti Allergia- és Fertőzésügyi Intézet tanulmánya szerint a "hideg vírusok" nagyjából 32 celsius fok környékén szaporodnak a legkönnyebben és ezen a hőmérsékleten is a legéletképesebbek, a szabadban, télen azonban a remek számukra remek táptalajnak szolgáló orrlyukaink ennél jóval hidegebb környezetet nyújtanak. 

Télen nincs szükséged napvédő készítményekre

Ez óriási tévhit. Hiába nincs akkora ereje a Napnak télen, mint mondjuk nyáron, a káros sugarai ugyanúgy hatnak ránk, ha nem jobban, hiszen a Nap ilyenkor közelebb helyezkedik a Földhöz, így a sugarak is közelebbről fejtik ki negatív hatásukat. Ha pedig ez még nem lenne elég, a hó és a és a jég vissza is veri a Napból érkező sugarak mintegy 80%-át, így azok duplán veszélyeztetik bőrünket. 

A testhőd legnagyobb részét a fejeden keresztül veszíted el

Szüleink már nagyon kicsi korunkban megtanítanak arra, hogy sapka nélkül ne menjünk ki a hidegbe, hiszen legtöbben úgy vélik, fedetlen fővel a legkönnyebb átfázni télen. Testmelegünk legnagyobb részét azonban nem a fejünkön, hanem a kezeinken keresztül veszítjük el. Ha kesztíű nélkül megyünk ki a hidegbe, testhőnk többszöröse távozik el végtagjainkon át, mint fedetlen fejünkön keresztül. 

A C-vitamin megvéd a megfázástól

Bár ebben van igazság, mégsem teljesen helytálló. Alapvetően igaz, hogy telente minimum 75 mg C-vitamin bevitele ajánlott naponta, ez azonban nem véd meg attól, hogy megfázzunk, mindössze lerövidíti a betegséget és redukálja a tüneteket. Ha tehát azt hisszük, hogy a C-vitamin bevitel miatt nem fázunk meg, nem biztos, hogy jól gondoljuk, hiszen könnyen lehet, hogy meg vagyunk fázva, de szervezetünk nem érzi meg annyira és nem jár olyan erős tünetekkel, mint a vitaminbevitel hiánya esetén. 

A hideg levegő gyorsítja a hajhullást

Valószínűleg sokakat riogattak azzal kiskorában, hogyha télen fedetlen fejjel megy ki a hidegbe, később jól megnézheti magát, mert elkezd kihullani a haja. Ez azonban nem igaz, sőt. Egy svájci tanulmány elkészítése során 823 nőt vizsgáltak hat éven keresztül és a kísérlet végén kiderült, legtöbbjük nem télen, hanem nyáron veszít nagyobb mennyiséget hajszálaiból. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy szervezetünk a hideg elleni védekezésül ilyenkor inkább erősíti hajkoronánkat, mintsem hagyná gyengülni. Azt azonban jó tudni, hogyha télen sűrűn viszket a fejbőrünk, az azt jelzi, hogy száraz, így érdemes beszerezni speciális, a fejbőrt hidratáló és védő sampont. 

 

Címkék: