A füstölt oldalas egy igazi BBQ klasszikus, ami sokak kedvence. A ropogós kéreg és az omlós hús tökéletes grilles fogás minden alkalomra.
Füstölt oldalas
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 60 ml marhahús alaplé
- 60 ml szójaszósz
- 120 ml víz
- 2 kg marha oldalas (short rib)
- 1,5 ek majonéz
- 3 ek fekete bors
- 1,5 ek fokhagyma por
- 3 ek só
- 2 db sütőpapír
Elkészítés:
- A sütés megkezdése előtt 1 órával vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedhessen.
- Vágjuk le róla a felesleges zsiradékot és az ezüstös hártyát.
- Egy kis tálkában keverjük össze a sót, a borsot és a fokhagyma port.
- Melegítsük elő a grillt 120°C-ra.
- Amikor a grill már meleg, kenjük le a húst a majonézzel és utána szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Ízesítsük egyenletesen és bátran a húst.
- Ezután tegyük fel a húst a grillre, amíg a legvastagabb része is eléri a 79-80°C-os belső hőmérsékletet. Az oldalas vastagságától függően ez 5-6 óra is lehet, de érdemes, főleg a vége felé, többször ellenőrizni. Fontos, hogy egy szép kéreg képződjön a hús felületén.
- Amikor felkerül a hús a grillre, készítsük el spritzet. Ehhez tegyük egy szórófejes edénybe a vizet, a szójaszószt és az alaplét, majd rázzuk össze.
- Ezzel a folyadékkal spricceljük le a húst óránként a sütés feléig. A továbbiakban akkor nedvesítsük a hús felületét, ha az száraznak tűnik. (Nem kell eláztatni a húst ilyenkor sem, csak kicsit megnedvesíteni.)
- A kéreg megjelenésével és a belső hőmérséklet elérésével el is készültünk a sütés első részével. Vegyük le a húst és tegyük őket a két, átfedésben letett sütőpapír közepére.
- Szorosan csomagoljuk be a húst a papírba és tegyük vissza a grillre még megközelítőleg 4 órára.
- Amikor a belső hőfok eléri a 95-97°C-ot, ellenőrizzük a hús puhaságát. Ha megfelel, vegyük is le a grillről, de még ne csomagoljuk ki.
- Hagyjuk pihenni legalább 1 órát és csak ezután kezdjük el feldarabolni a csontok között a húst!