Svéd-magyar "okosfórum" a környezettudatos életmódért

Az innovatív és környezettudatos életmódot és gondolkodást népszerűsítő szemináriumsorozatot indít a Nemzeti Innovációs Hivatal Svédország budapesti nagykövetségével és svéd vállalatokkal közösen; a "svéd-magyar okosfórum" nevű kezdeményezést szerdán mutatták be Budapesten.


Az innovatív és környezettudatos életmódot és gondolkodást népszerűsítő szemináriumsorozatot indít a Nemzeti Innovációs Hivatal Svédország budapesti nagykövetségével és svéd vállalatokkal közösen; a "svéd-magyar okosfórum" nevű kezdeményezést szerdán mutatták be Budapesten.

A szemináriumsorozat - amelynek résztvevői svéd és magyar kormányzati, felsőoktatási, kutatóintézeti és vállalati szakemberek - az európai uniós úgynevezett S3 stratégiába, vagyis a kutatás-fejlesztési és innovációs nemzeti intelligens szakosodási stratégiába illeszkedik.

"A 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló, kutatás-fejlesztési és innovációs források csak akkor tudnak hasznosulni a magyar gazdaságban, ha közös gondolkodás és szakmai együttműködés alakul ki a nagyvállalati szereplők, a beszállítók, kkv-k, a kormányzat és a tudomány képviselői között" - mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos.

A svéd-magyar fórumot bemutató szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az EU a jelenlegi ciklusban 80 milliárd eurót szán kutatás-fejlesztésre. Az S3-as stratégia keretében minden tagállamnak meg kell határoznia, hogy az egyes régióinak melyek azok az egyedi jellemzői, amelyek versenyelőnyt jelentenek, és az erőforrásokat e szerint kell csoportosítani.

Pálinkás József elmondta, hogy a magyarországi S3-as stratégiát november 5-én fogadta el a magyar kormány, és november 17-én benyújtották az operatív programokat is. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a projektben való svéd részvétellel kapcsolatban megjegyezte: Svédországnak nagy tapasztalata van abban, hogy egy kutatás-fejlesztési, innovációs ötletből hogyan lesz konkrét termék.

Niclas Trouvé svéd nagykövet kiemelte: a mai globalizált világban azok a vállalatok és azok az országok, amelyek képtelenek fejlődni, tanulni, megújulni, alkalmazkodni, lemaradnak az egyre élesedő versenyben.

A sajtótájékoztató után megtartották a szemináriumsorozat első rendezvényét a Nemzeti Innovációs Hivatal székházában. Rendhagyó módon, az úgynevezett "world café" műfajában kávéházszerűen felépített, de irányított keretek között kerestek választ a résztvevők - magyarországi nagyvállalatok kutatás-fejlesztési részlegeinek vezetői, egyetemi és kormányzat képviselők - arra a két kérdésre, hogy mit jelent az innováció a közvetlen szakmai környezetemben, és hogy hogyan lehetne fölépíteni a magyar innovációs ökoszisztémát. Az interaktív fórum eredményét írásban továbbítják Pálinkás József kormánybiztosnak.

MTI

Címkék: