- írta: Peitli Csilla
Első lépések a füstölők felé
- írta: Peitli Csilla
- 2016.05.04
A grillkészülékek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a füstölők vagyis a smokerek, vagyis a füstölésre és lassú sütésre leginkább alkalmas készülékek. Használatuk nagyban eltér a grillekétől, így nem csak az üzemeltetésükre, hanem a megismerésükre is rá kell szánni az időt.
A grillkészülékek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a füstölők vagyis a smokerek, vagyis a füstölésre és lassú sütésre leginkább alkalmas készülékek. Használatuk nagyban eltér a grillekétől, így nem csak az üzemeltetésükre, hanem a megismerésükre is rá kell szánni az időt.
A füstölők több méretben és formában kaphatóak. Léteznek függőleges és hosszanti irányban elnyúló gépek is – mindkettőnek megvannak a maga trükkjei. A füstölőkkel való ismerkedést mindenképpen a szerkezet áttanulmányozásával kell kezdeni, mely során képet nyerhetsz arról, hogyan működik, és hogy a sütéshez szükséges anyagok hova kerülnek pontosan.
Mielőtt bekapcsolnád a füstölőt, válaszd ki a helyét. Szilárd, lehetőleg beton alap legyen alatta, ahonnan csak ritkán kell elmozdítani. Nem mindegyiken van ugyanis kerék, amely nélkül a mozgatásuk elég nehézkes.
Ha a hely megvan, jöhet az ismerkedés. Általában alul (vagy oldalt) található a faszéntartály, ahova a tüzelőanyagot teszed. Minél több faszenet használsz, annál hosszabb ideig tart majd a füstölés. A vizes smokereknél a faszén fölött található egy vizes edény, amibe a használat során érdemes forró vizet önteni, hogy a faszénből nyert hőenergia ne a víz melegítésére menjen el, hanem az étel elkészítésére fordíthasd.
A tényleges használat előtt üzemeld be vakon a készüléket, hogy megtudd hova koncentrálódik a füst és a légnyílások milyen állás mellett segítik legjobban a füstölést. A pontosabb mérési eredményekért, bevetheted például a digitális hőmérőt, általában korrektebb értékeket mutat, mint a beépített mérőműszer.