Így kerüld el az egészségügyi veszélyeket a grillezésnél!

A grillezés bármilyen szórakoztató módja is az ételkészítésnek, számos egészségügyi kockázatot rejt. Mi van, ha nem sül át eléggé a hús? Ha az illatok nemkívánatos bogarakat csalnak a közelbe, vagy ha a melegben megromlik az étel? Adunk pár tippet, hogyan csökkentsd a kockázatot.


A grillezés bármilyen szórakoztató módja is az ételkészítésnek, számos egészségügyi kockázatot rejt. Mi van, ha nem sül át eléggé a hús? Ha az illatok nemkívánatos bogarakat csalnak a közelbe, vagy ha a melegben megromlik az étel? Adunk pár tippet, hogyan csökkentsd a kockázatot.

Mindent a hűtőbe!

A kinti hőmérsékletre való tekintet nélkül tarts minden hozzávalót közvetlenül a grillezés megkezdéséig a hőtőben. A hús pácolódjon a hűtőben, a megtisztított zöldségek is várjanak hűvös helyen. Különösen igaz ez a gyorsan romló élelmiszerekre, mint a halakra, a rákfélékre vagy a gombákra.

Tisztítás!

A tiszta eszközök használata kulcsfontosságú. Minden új étel felkerülése előtt sikáld le a rácsokat erős kefével, és soha ne nyúlj azokkal az eszközökkel a kész ételhez, amivel a nyers húsokat kezelted. Mosd el a fogót vagy a pácoló ecset, és mindig használj új bambuszrudakat. A megfőtt ételeket ne tárold azokon a tányérokon vagy deszkán, amin a nyers étel is pihent, különösen, ha fáról van szó. Mert ezek elmulasztása mind növeli az ételmérgezés kockázatát.

Óvatosan a páclével!

Hasonló okokból a páclével, marináló szószokkal is nagyon óvatosan kell bánni. A nyers húst beborító visszamaradt folyadékokat már nem tálalhatod fel az asztalra hőkezelés nélkül, ha nem akarsz a kórházban kikötni. Vagy sütés közben kend fel a maradékot, vagy forralással sűrítsd be a mártást, és úgy kínáld a kész étel mellé.

Bogarak ellen takarás

A bogarak ellen odafigyeléssel és az ételek letakarásával védekezhetsz. A sülésre váró húsokat tartsd a hűtőben vagy a hűtőtáskában, a készre sütött ételeket tedd zárható edénybe vagy használj ételhálót.

Címkék: