Mire jó a szauna felöntés?

A szaunaszeánszok elengedhetetlen része a felöntés, de vajon mire jó? Milyen pozitív hatásai vannak a forró kőre való víz locsolásnak? Vagy ez csak egy szokás, aminek hagyományai vannak, de igazán haszna nincs? Ennek jártunk utána!


A szauna felöntés azt jelenti, hogy a finn szaunák melegét adó láva kövekre hideg vizet locsolunk. Ugye milyen egyszerű? Ezt a műveletet azonban tovább is variálhatjuk, ha a vízbe pár csepp illóolajat teszünk vagy lecseréljük, mondjuk, sörre. Mindegyik változatnak megvan a maga haszna. Melyek ezek?

A felöntés esetén mindig csap hideg vizet kell használni, így a felszabaduló vízpára hűsítő hatását élvezheted a forró helyiségben. A szauna meleg-hideg hőváltozásra kialakuló pozitív hatása így tovább erősödik. Ha ezt a párát törülközővel megkavarod, akkor a bőrön a hideg-meleg hő változó hatása miatt libabőr alakul ki, tehát az eddig kitágult pórusok hirtelen összehúzódnak, majd újra kitágulnak. Ez a „játék” még jobban felpörgeti az anyagcserét, ezáltal pedig a kiválasztást is.  Méreganyagok gyorsabban távoznak, az izzadás fokozódik. Plusz előnye, hogy kellemesen borzongató érzés, ami a boldogsághormon termelődésében is szerepet játszik.

Van azonban egy másik, igen sokrétű, pozitív előnye is a szauna elgőzösítésének. Ez pedig leginkább a gőzkabinokban tapasztalható hatásokra hasonlít.

A szauna páratartalma normális esetben a nullához közelít, a felöntésekkel azonban ezen könnyen változtathatsz és így a gőzölés minden előnyét is magadénak tudhatod. A gőzben gazdag közeg jót tesz a bőrnek és a légzőszerveknek is. Amikor a magas páratartalom a magas hőmérséklettel együtt tapasztalható, az jó tesz a megfázásnak, a reumának, az asztmának, a köhögésnek és a torokfájásnak is. Ezt a hatást fokozhatod fertőtlenítő hatású illóolajokkal (eukaliptusz, fahéj). A téli megbetegedések jó részének tünetei tehát enyhíthetőek a gőzös szaunával, de a pozitívumok sora még itt sem áll meg.

Mivel az egész testet beburkolja a meleg pára, az izmok ellazulnak és a stressz negatív hatásainak csökkentés mellett javul az alvás minősége is. A bőrre gyakorolt hatása sem áll meg annyiban, hogy mozgásra készíti a bőrfelszíni izmokat (pórusok összehúzódása és kitágulása), mert egyúttal élénkíti a bőrfelszíni véráramlást is. A kiszáradt, kirepedt, téli hidegtől meggyötört bőr a gyorsabban ide érkező tápanyagok és folyadék hatására szinte kivirul, így újra puha és hidratált lesz. A fellazuló felső bőrréteget a szaunázás után könnyen eltávolíthatod majd egy dörzskesztyűvel vagy kefével, ez pedig a bőr teljes megújulást gyorsítja. Az érdes tapintás érzet eltűnik, és új, egészséges bőrsejtek veszik át a védelmi funkciót a már elhalt és gyakorlatilag erre alkalmatlan hámsejtektől.

A szauna felöntés tehát nem csak amolyan úri huncutság vagy felesleges szemfényvesztés! Fokozza és ki is egészíti a szauna egészségügyi pozitív hatásait! Érdemes tehát rendszeresíti a szaunázások alkalmával!