Szaunával a téli depresszió ellen

  • írta:
  • 2015.01.21

A tél legdepisebb napjait éljük, így jót teszünk magunkkal, ha szaunázni megyünk. A forró levegő, az izzó hangulat egyből kirángat minket a szürkeségből. Ha a következő szempontokat figyelembe veszed, akkor egy nagyon jó hangulatú, egészséges kikapcsolódásban lesz részed.


A tél legdepisebb napjait éljük, így jót teszünk magunkkal, ha szaunázni megyünk. A forró levegő, az izzó hangulat egyből kirángat minket a szürkeségből. Ha a következő szempontokat figyelembe veszed, akkor egy nagyon jó hangulatú, egészséges kikapcsolódásban lesz részed.

Az ideális elhelyezkedés – mivel a kezünk és a lábunk nagymértékben segíti a hőháztartás kiegyensúlyozását, ezért figyeljünk arra, hogy a tenyerünk és a talpunk szabadon legyen. Emellett arra is figyelni kellene, hogy a fej és a láb egy vonalban helyezkedjen el, így elkerülhetjük, hogy két végpontunk között nagy hő különbség alakuljon ki. Ideális a vízszíntes testhelyzet lenne, de ha erre nincs mód - mert túl sokan vannak a szaunában, vagy mert nem tudunk kényelmesen elfeküdni a szauna padon – akkor legalább húzzuk fel a lábunkat magunk mellé, vagy magunk elé. Ha fekszünk, akkor a szauna végeztével óvatosan keljünk fel, hagyjunk időt a vérnyomás kiegyenlítésére.

Megüt a guta! – Ha még kezdő vagy, vagy éppen keringési problémáid vannak, akkor nagyon figyelj arra, mennyi időt töltesz a meleg térben. Általánosan 12-15 perc az az időszak, ami alatt beindul az izzadás és a méregtelítés, de neked bőven elég lesz a 8 perc (ahogy szoktatod magad a szaunázáshoz, ezt persze felemelheted a normál hosszra). Eleinte az alsó padra ülj, ott ugyanis hűvösebb van, a felső ülőrészt hagyd meg a szauna rozmároknak.

Szellőztessünk, vagy ne? – sokszor okoz vitát még a nyugodt szauna közösségeken belül is, ha folyton nyitogatják az ajtót. Tény, hogy elkerülhetetlen a ki-be járkálás – kivéve a szauna szeánszokon, ahol a kezdés után ritkán lehet csatlakozni – ám felejtsük el azt, miszerint baj, ha friss levegő jut a szauna térbe. Ellenkezőleg! Ha a levegő cirkulálása nem megfelelő, ha nincs kellő mennyiségű friss oxigén, akkor fáradttá, fejfájóssá válhatunk.

Óvatosan az olajokkal! – Akik előnyben részesítik a szauna szeánszokat, sok esetben találkozhatnak felöltésekkel, vagy bőrápoló készítményekkel. Figyelni kell a citrus olajokra, mert ezek fényérzékennyé teszik a bőrt, így nem javasolt 8 órán belül sem napozni, sem szoláriumozni. A bergamott olajjal is óvatosan bánjunk, mert attól akár felhólyagosodhatunk, foltosra éghetünk.

Felöntés, de hogyan? – szauna szeánszokon a szaunamester feladatkörébe tartozik, hogy a megfelelő pillanatban jeget, esetleg illóolajat önt a forró kövekre. Ám mit tegyünk akkor, ha magunk vagyunk a szaunában? Mindig kérdezzük meg szauna társainkat, zavarja-e őket, ha vizet, vagy illóolaj keveréket locsolunk a kövekre. Arra is figyeljünk, hogy önmagában sose csepegtessük az olajat a kőre, mindig elegyítsük vízzel. A túl sok locsolgatás sem jó, mert az rontja a forró, de száraz szauna levegőjét. 

Címkék: