Egri borvidék, a különleges cuveé hazája

  • írta:
  • 2013.06.24

„Bandázáson” bizony asszonynak nincs helye! − tartották régen, amikor a férfiak egymás pincéit végigjárva kóstolták sorra a borokat. Az akár kétnaposra is elnyúló mulatságnak nő csak akkor mehetett a közelébe, ha szalonnával és kolbásszal teli kosár volt a kezében. Ezt is csak a pinceajtóig vihette.


„Bandázáson” bizony asszonynak nincs helye! − tartották régen, amikor a férfiak egymás pincéit végigjárva kóstolták sorra a borokat. Az akár kétnaposra is elnyúló mulatságnak nő csak akkor mehetett a közelébe, ha szalonnával és kolbásszal teli kosár volt a kezében. Ezt is csak a pinceajtóig vihette.



Ízletes nedűkből pedig volt bőven a vidéken. Míg a törökök előtti időkben egyeduralkodó volt a fehérszőlő, a hódításokkal a kadarka is betelepült. Azóta is kiegyenlített a mezőny, fehér- és vörösborokat adó szőlő is szép mennyiségben ad palackoznivalót. Bár kiváló minőséget ad a zamatos egri leányka, a friss, gyümölcsös illatú chardonnay, vagy a testesebb vörösek közt a kékfrankos, az édes gyümölcsöket idéző merlot, mindkét táborból kiemelkedik egy-egy világhírű különlegesség, ami a vidék védett eredetű boraihoz tartozik.

 

A könnyű desszertekhez is kiváló debrői hárslevelűt kizárólag a debrői körzetben termett hárslevelű szőlőből állíthatják elő. A félédes italban a szalmasárga szín intenzív, hársmézre emlékeztető illattal fonódik össze, amelyet megkoronáznak zamatában is a hársvirág és méz jellegzetes jegyei.


Ha elhagyjuk a debrői körzetet, megkóstolhatjuk az egri cuveé-különlegességet, vagyis a bikavért. Előállításához 1997-ben külön kódexet is elfogadtak, amelyben nemcsak azt rögzítették, hogy milyen helyben termett vörös fajtákat házasíthatnak a rubinvörös színvilág, a fűszeres illat eléréséhez, de azt is kódexbe vésték, hogy a lehetőségek közül mindehhez legalább három fajta vörös nedűt kell a borásznak választani.

 

Ha már végigkóstoltuk „bandázásunk” során Szépasszonyvölgy minden borkülönlegességét, még mindig foglalkozhatunk a szőlőnek levével és történelmével. Az István pincében kialakított Nemzeti Bormúzeum valódi kincsekkel várja a rajongókat.


Címkék: