- írta: Bácsalmási Katalin
Istenek nektárja, Badacsony bora
Gyengéden megérint a jóleső napfény néhány sugara. Kezünkben egy pohár badacsonyi. A csillogó, ringatózó ital visszahozza a nyári vitorlázásokat, a Balaton-parti vacsorákat a téli napokban. Vajon mi lehet zamatának titka?
Gyengéden megérint a jóleső napfény néhány sugara. Kezünkben egy pohár badacsonyi. A csillogó, ringatózó ital visszahozza a nyári vitorlázásokat, a Balaton-parti vacsorákat a téli napokban. Vajon mi lehet zamatának titka?
A napsütötte dombokon főleg fehérbornak való szőlő terem. Bármelyiket is válasszuk, mindig zamatos, illatos és magas alkoholtartalmú bort kóstolhatunk meg. A sajátos vonásokhoz a Balaton adta különleges klíma és a vulkanikus eredetű talajszerkezet is hozzásegíti a tőkéken csüngő, igéző fürtöket.
„Istenek nektárja” – joggal dicsérték ezekkel a szavakkal. Egykoron a badacsonyi ürmös neve a tokaji aszúéval versengett. Persze a vidék ma is kiváló borok, különlegességek lelőhelye. Egy kellemes halvacsora után jólesően árad szét szánkban az Olaszrizling keserűmandulára emlékeztető zamata. Kedvező évjáratban akár aszú is készülhet belőle. Egészségünknek is jót tesz egy pohárka: hazánkban épp itt a leggazdagabb magnéziumban ez a szőlőfajta.
A tüzes Szürkebarát. Vele hamar jó barátságot köthet az, aki szereti az összetett, intenzív illatú és aromájú nedűket. Sokféle arca van az eredetileg szerzetesek telepítette, francia Pinot gris-nek – leginkább az édeskés ízek hódolóinak kedvez.
Aki kifejezetten helyi jellegzetességre vágyik, válassza a Zeuszt vagy a Kéknyelűt. Előbbi késői szüretelésű borként páratlan élményt nyújt. Markáns savtartalma miatt desszertekhez tökéletes választás lehet.
A Kéknyelű palackja finom eleganciájával és fűszeres bukéjával férfias, száraz bort rejt. Kivételes ital, de mivel a fajta keveset terem, már a virágzása is ünnep. Szervezett program keretében bárki részese lehet ennek júniusban, mint ahogy a hagyományos borfesztiválok egyikének is.