Merülj el az erdőben – itt az erdőfürdő!

Japánból indult hódító útjára az erdőfürdő, ami a szó szoros értelmében nem vizes tevékenység, de mégis joggal viseli a fürdő nevet. Hogy miért?


Japánból indult hódító útjára az erdőfürdő, ami a szó szoros értelmében nem vizes tevékenység, de mégis joggal viseli a fürdő nevet. Hogy miért?

 

A shinrin-yoku vagyis erdőfürdő valójában egy irányított erdei séta, amely pihentet, megnyugtat és erdei növényekből kipárolgó anyagoknak köszönhetően az egészségre is jó hatással van. Az erdőfürdőre minden esetben csendes, az utaktól, közlekedési útvonalaktól távol eső helyeken kerül sor, ahol a természet érintetlenségét a maga teljességében élvezhetjük.

A rövid túra során elmerülhetünk a fák által kibocsájtott illóolajokban, amelynek egészségvédő, antibakteriális hatását már az 1920-as években felismerték. A fákban lévő fitoncidák eredetileg a növényeket védik a gombás fertőzésektől és egyéb kórokozóktól, de az erdőben sétálva ezek az esszenciális olajok az emberre is hasonló hatást gyakorolnak.

A környezet és a fák együttes ereje már pár perces dózisokban is csökkentik az ember stressz szintjét, vérnyomását, pulzusszámát és növelik az immunrendszer védekező erejét. Nálunk leginkább kórházak parkjaiban találkozhatunk kifejezetten gyógyító céllal ültetett fatársításokkal (ilyen a körmendi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház kórház), ahol az atlaszcédrus és a jegenyefenyő áldásait szívhatjuk magunkba.

A fák és növények által párologtatott fitoncidák nem minden esetben járnak erős illatokkal, de az általunk nem érzékelhető anyagok is sokat tesznek a tüdő kitisztításáért és a betegségek terjedésének megakadályozásáért. Az erdőfürdő vagy a „levegőző szauna”, ahogy a téma hazai szószólója, Cebe Zoltán erdőmérnök nevezi, igazán hatékony terápiás eszköz lehet, elsősorban a megelőzés területén. Ehhez nem is kell mást tenni, mint elmerülni a fák sűrűjében, és hagyni, hogy a növények védelme körbeöleljen minket is.Címkék: