Bio, öko, naturális… ─ melyiket vegyem?

  • írta:
  • 2013.03.19

Folyamatosan növekszik a trend, miszerint ne együnk és kenjünk magunkra semmit, ami nem bio, natúr, öko, vagy organikus. A kevésbé tájékozottak szeme előtt mindegyik szó hallatán esetleg csak annyi lebeg, hogy amit levett a polcról, az valami szuperegészséges lehet. A helyzet sajnos kevésbé egyértelmű. Utánanéztünk, melyik mit jelent.


Folyamatosan növekszik a trend, miszerint ne együnk és kenjünk magunkra semmit, ami nem bio, natúr, öko, vagy organikus. A kevésbé tájékozottak szeme előtt mindegyik szó hallatán esetleg csak annyi lebeg, hogy amit levett a polcról, az valami szuperegészséges lehet. A helyzet sajnos kevésbé egyértelmű. Utánanéztünk, melyik mit jelent.


BIO, ÖKO ÉS ORGANIKUS

Mindegyik szó egyet jelent. Olyan ellenőrzött élelmiszereket, amelyek előállításához a gazdálkodás során nem, vagy csak szigorú előírások szerint néhány fajtáját használhatják a növényvédő szereknek. Ezek nem hagynak hátra a zöldségben, gyümölcsben semmilyen káros anyagot. Semmi génmódosítás vagy műtrágya. De mégis ki dönti el, hogy mi minősülhet ökoterméknek, és honnan tudhatja az egyszerű vásárló, hogy tényleg azzal áll szemben? (Tanúsítványt csak ellenőrző szervezet adhat ki.) Mi pedig, a polcok között valamilyen egészséges élelmiszer után kutató vásárlók a csomagolásokat tanulmányozhatjuk. Ezeken minden esetben fel kell tüntetni az ellenőrző szervezet nevét és azonosító számát, illetve az ökológiai védjegyet. Vagyis ha biotermékre vágyunk, csak ezekben bízhatunk meg.


DE AKKOR MI A NATURÁLIS, TERMÉSZETES?

Sok terméken van hasonló ajánló, de itt a fogalmat megragadni sokkal nehezebb. Nincs minősítési rendszer, csak a bizalomra építhet, aki a terméket választja. Általában a kevésbé feldolgozott, a minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó árukat szokták így jelölni. Elég rugalmas fogalom, de azért az összetevők listája segíthet. Ha nyitott szemmel járunk az üzletekben, nagy csalódás nem érhet.


ORGANIKUS, NATURÁLIS VAGY A HAGYOMÁNYOS ELŐÁLLÍTÁSI FORMA IS MEGTESZI?

Viták és tanulmányok sokasága szól arról, hogy vajon a vegyszer- és mesterséges anyagoktól mentes élelmiszer egészségesebb-e, és hogy a hagyományosan előállított mezőgazdasági termékek egyáltalán károsak-e? A biogazdálkodás hívei szerint tápanyagban is gazdagabbak a bioélelmiszerek, míg a hagyományos táplálékok hívei szerint semmivel sem előnyösebbek. Így inkább csak a személyes meggyőződésünk dönthet: vegyszerrel vagy anélkül kérjük a körténket.


Címkék: