Alacsony zsírtartalmú húsok grillezése

A nagy grillezések alkalmával a rácsra általában valamilyen testesebb hús, leggyakrabban marha kerül, ami az egész társaságot jól lakatja. Nem szabad azonban alábecsülni a soványabb húsok ízét sem. Kifejezetten előnyös oldalukról mutatkoznak be a grillen készült sovány húsok, de van pár alapszabály, amit ehhez muszáj betartani.


Hőfok

A legfontosabb ebben az esetben is megfelelő hőfok eltalálása. Meleg időben különösen nehéz kiszámítani az optimális hőfokot, mert a környezeti hatás is hozzájárul a grillezés sikeréhez vagy épp sikertelenségéhez. Nyáron nagyon kell figyelni a túlmelegedés elkerülésére, ami különösen fontos a sovány húsok esetében, hiszen ezek amúgy is hajlamosak a kiszáradásra. A biztonság kedvéért inkább válassz alacsonyabb hőfokot, hogy átsülhessen az étel anélkül, hogy a külseje megégne.

Pácok

A sovány húsok ízesítésére és védelmére is szolgál a pác, így ne félj bőven használni belőlük. A hús felületére kent pác védőrétegként funkcionál, így csökken az esély arra, hogy a külső megégjen. Persze ehhez nem árt olyan pácot választani, amiben nincs vagy csak nagyon csekély a cukor mennyisége, de a felesleget a sütés előtt még így is le kell itatni, mert a lecsöpögő pác felszíthatja a lángokat, amik szintén megégéshez vezetnének.

Bőrrel vagy bőr nélkül

Az alacsony zsírtartalmú húsoknál fontos kérdés, hogy a bőr fent maradjon-e vagy sem. Csirke, de lazac esetében is soványabb lesz a végeredmény, ha a bőrt eltávolítod. Az ízek és a sütés megkönnyítése miatt viszont erre csak a sütés után keríts sort. A húsokat tehát még bőrrel együtt süsd, de tálaláskor szedd le. Ez alól egyedül a tenyésztett lazac a kivétel, mert annak a ropogósra sült bőrét is meg lehet enni, persze szigorúan lepikkelyezés után.