Ezért válassz fűszeres fogásokat téli grillezéshez

A csípős ételektől könnyen leizzad és kimelegszik az ember, pláne ha nincs hozzászokva az erőshöz. A téli grillezéskor érdemes tehát fűszeresen készíteni az ételt, hogy a hideg ellen felvértezd magad?


Sajnos, ahogy az alkohol, úgy csípős íz sem ér fel egy pulcsival vagy kabáttal. A pillanatnyi hőérzet változástól nem nő meg a hidegtűrő képességed, és nem bírod jobban a fagypont közeli hőmérsékletet, legfeljebb nem érzed annyira. A szervezeted a csípősséget ugyanis a hőmérséklet-receptorokon keresztül érzékeli, és ennek megfelelően a test válaszreakciója a gyorsuló vérkeringés és az izzadás, de valójában nem nő meg a test hőmérséklete. Ha tehát egy fűszeres raguval vagy csípős csirkeszárnyakkal küzdenél a téli hideg ellen, rossz hírünk van: nem ér sokat! Mégsem érdemes lemondani a csípős ételekről, mert bár valójában nem melegítenek, rengeteg pozitív hatásuk van.

Lélekmelegítő

A csípős ízt adó kapszaicin, az édes ízhez hasonlóan, serkenti az endorfin termelést. A boldogsághormon szintjének növekedésével javul a közérzet, így egy fűszeresebb fogás után jobban érezed majd magad. Ez a téli, sötét, hideg időszakban különösen jól jön, ezért érdemes a kedvenceid fűszerezésébe egy kis erős paprikát is bevetned. Ha nem bírod az erőset, akkor sincs veszve minden, mert hozzá tudod szoktatni a szervezetedet a kapszaicin hatásához, hogy egyre kevésbé reagáljon rá pánikszerűen. Kezdd olyan fűszerkeverékkel az ismerkedést, mint a Hot Fruit Bomb BBQ szósz, ami gyümölcsös, édeskés ízzel és enyhén chilis lecsengésével jó belépő.

Serkenti az emésztést

A csípős paprikákat már az ókorban is szívesen használták ételkészítéshez és az orvoslásban is. Az aztékok zúzódások kezelésére használták, míg egyes indián törzsek emésztést segítő hatása miatt fogyasztották. Úgy tűnik, hogy igazuk volt, mert a rendszeres chili fogyasztás tényleg jót tesz az emésztésnek, csökkenti a puffadás érzetét és óvja a gyomor nyálkahártyáját. Tehát nem igaz, hogy az erős ételek fogyasztása gyomorfekélyt okozna, viszont a már meglévő fekélyt irritálhatja. Ha tehát szeretnéd felpörgetni kicsit az emésztésedet, akkor készíts fűszeres húsokat vagy fűszeres vajat, esetleg mártogatóst. A Carolina Gold fűszeres mustár jó választás húsokhoz, különösen malachoz, de akár halakhoz is használhatod. Nem túl csípős, így bátran kísérletezhetsz vele.

Vitaminokban gazdag

A csípős paprikák pozitív tulajdonságai nem csak a sajátos ízükben és annak a szervezetre gyakorolt hatásában keresendőek, de magas a C-vitamin tartalmuk és értékes flavonoidokat is tartalmaznak. A náthás időszakban minden immunerősítő segítségre szükséged lesz, és ha ezt természetes úton is beviheted a szervezetedbe, akkor annál jobb. Erre a csípős szószok és fűszerkeverékek kifejezetten alkalmasak, mert nemcsak a paprikák, hanem egyéb fűszerek pozitívumait is tömörítik. A JD's BBQ Cocoa-Chili Rub például kakaót, színes borskeveréket, cayenne borsot, köményt és fokhagymát is tartalmaz a csípős fűszerpaprika mellett.

A csípős paprikákat vagy az ezeket tartalmazó fűszerkeverékeket és szószokat tényleg érdemes fogyasztani a téli időszakban. Ezzel is hozzájárulhatsz a lelki és testi egészségedhez! Ha szeretnél még több BBQ és grill fűszerkeveréket megismerni, akkor kattints ide!