- írta: Peitli Csilla
Ezért nem jó a nagy láng a grillezésnél
- írta: Peitli Csilla
- 2016.01.21
A lángok csábításának nehéz ellenállni, van valami megmagyarázhatatlanul szép a felcsapó lángnyelvekben. Ezek ráadásul segítenek megpirítani az étel külsejét, ami ropogós és finom kérget von az étel köré. Akkor mégis miért baj, ha túl sok van belőlük.
A lángok csábításának nehéz ellenállni, van valami megmagyarázhatatlanul szép a felcsapó lángnyelvekben. Ezek ráadásul segítenek megpirítani az étel külsejét, ami ropogós és finom kérget von az étel köré. Akkor mégis miért baj, ha túl sok van belőlük.
A túl sok ritkán jó bármiből is, de a grilleznél használt lángokra ez fokozottan igaz. A gyakori fellángolásoktól vagy a lobogó tűzön sütéstől az étel nem lesz finomabb és a vastagabb kéreg sem jelent ízesebb fogást. Épp ellenkezőleg! Ha a tűz túl forró, ha a lángok túl erősek az étel külseje megég, míg odabent még el sem kezdődött az igazi átalakulás. Így lehet a legkönnyebben jónak tűnő, de belül nyers ételeket készíteni.
A cél azonban nem ez, ezért ha túl erősek a lángok, az ételt minden esetben tedd át a grill hűvösebb területére, ahol a lángnyelvek nem érik. Végső esetben vedd le az ételt, és várj a visszarakásával, míg kialszanak vagy legalább mérséklődnek a lángok.
Erre a problémára jelent megoldást a két zónás grillezés, amely egy forró és egy hűvösebb terület egyidejű felépítését jelenti. A faszenes grillen ez a szén egyik oldalra való felhalmozását takarja (így a szén nélküli rész lesz a hűvösebb), míg gázgrillnél a különböző égők ki-és bekapcsolásával játszhatsz. Az étel sütését először a magasabb hőmérsékletű területen kezd, de pár perc után tedd hűvösebb helyre, hogy a belső részek anélkül sülhessenek tökéletesre, hogy a külseje túl keserűvé/égetté válna.
Ha még többet szeretnél megtudni a leggyakoribb grillezési bakikról, látogass el ide.