Nincs több lefolyó sajt a töltött hamburgerrel

Hamburgert lehet sajt nélkül enni, csak nem érdemes. A lágyan olvadó sajt íze tökéletesen harmonizál a marhahússal, csak a sütése fordulhat könnyen rémálomba. A folyós sajtot nem mindig egyszerű a húspogácsán tartani, ezért megszületett a töltött hamburger.


A töltött hamburger mögött az a nagyon egyszerű koncepció áll, hogy ha a sajt a húspogácsa belsejébe kerül, akkor nem tud majd lefolyni a tűztérbe. Ehhez persze fontos, hogy a pgácsát jól formázzuk meg, és ténylegesen bezárjuk a sajtot a hús börtönébe. Ezután minden már csak ráadás.

A töltött hamburgerek változatai ma már a végtelenhez közelítenek. Vannak ötletes és egészen elvadult vadhajtások is, de az alaprecept csak húst és sajtot kíván. Elkészítése nagyon egyszerű, épphogy csak egy kis gyakorlatra lesz szükség.

A hagyományos változat szerint a pogácsának szánt húst válassza ketté, és készítsen mindkettőből egy-egy korongot. Az alsó korongra tegye fel a sajtot úgy, hogy a széleken legalább fél centi hús maradjon sajt nélkül. Majd erre tegye rá a másik lapot, és a széleket összenyomva, kis utánformázással, kész is töltött burger.

Türelmetleneknek vagy egy sokkal gyorsabb változat is. A húspgácsának szánt húsból készítsen golyót, majd ennek közepébe furjon egy kis lyukat, és azt töltse fel sajtkockákkal. Ezután a sajtot fedje be hússal, és a gombócot kezdje el kézzel lapítani. Ennek a változatnak az a hátránya, hogy a sajt eloszlása nem lesz feltétlenül tökéletes, de kétségtelenül gyorsabban elkészül a hamburger.

Sütésnél érdemes a széleket egy kicsit lepirítani, hogy a sajt biztosan bent maradjon, de ezt leszámítva ugyanúgy készíthető, mint a klasszikus burger.

Ha szeretné grilltudását magas minőségű, professzionális grilleken kamatoztatni, próbálja ki a Broil King első osztályú készülékeit és kiegészítőit, amelyekkel öröm a sütés.