Hova üljünk a szaunában?

A szaunák méretőből adódóan, elképzelhető, hogy bőven lesz lehetőség a helyek között válogatni. Ilyenkor hova érdemes ülni? És egyáltalán, biztos, hogy az ülés a legjobb választás?


A legjobb hely kiválasztása gyakran nem rajtunk múlik, hiszen egy közösségi szaunát többen is használnak egyszerre. Ha azonban olyan szerencsénk van, hogy válogathatunk vagy saját egységünk van otthon, akkor így választhatjuk ki a legjobb helyet a szaunában.

Finn szauna esetében mindig a felsőbb padokat válasszuk, lehetőleg szemben vagy átlósan elhelyezkedve a kályhától. Ezeken a helyeken van a legmelegebb, itt indul be leggyorsabban az izzadás. Ha már nagyon elviselhetetlennek érezzük, lejjebb lehet egy kicsit ülni, vagy még inkább feküdni. A finn szaunákban ugyanis az ülésnél is jobb a fekvés. Mivel a meleg felfelé száll, ezért a szauna alja és teteje között hőkülönbség alakul ki, amit ülve a testünk is megérez. Ezért ezekben az egységekben az egyenletesség kedvéért jobb, ha lefekszünk.

Az infra szaunákban azonban pont ellenkező a helyzet. Mivel ezek a szaunák jellegükből adódóan másként működnek, másként szolgáltatják a meleget, itt az a legjobb, ha ülve élvezzük a szaunázást. A melegítő hatású infra hullámok így nagyobb testfelületen érnek minket és gyorsabban indul meg a szauna hatás.

A tökéletes hely tehát nemcsak attól függ, hogy éppen hányan osztozunk a szaunán, hanem attól is, hogy milyen szaunában pihenünk éppen.