Kötelező a hideg fürdő szaunázás után

A forró szaunából kilépve a hideg vizes fürdő a legkevésbé sem hangzik kecsegtetőnek. A normális körülmények között is borzongatóan hűs vizet a felmelegedett test még hidegebbnek érzékeli, így sokan – érthető módon – kihagyják ezt a lépést. De vajon mennyire fontos a hideg fürdő? Tényleg kihagyható?


Az Illinois-i Egyetem professzora, Sean Mullen szerint a szaunázás egy „szándékos izzadás”. Az egész procedúrának oka van, tehát nem csak magáért az élményért szaunázik, hanem azon felül is van egy cél. Mullen azt mondja, hogy „amikor belép a szaunába, két választása van: legyen passzív és hagyja, hogy elméje szabadon vándoroljon, vagy fogadja be a meleget és mindazt, ami a szívét nyomja. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig maradjon bent.”

Ezt az elhatározás pedig abban is segít, hogy a hideg vizes fürdőre, a hóban fetrengésre vagy a hideg zuhanyra rávegye magát. Ez a mazochizmustól nem túl messze álló hideg terápia megköveteli az elszántságot és a fürdő hatásában való hitet. Stephen Colmant fiziológus szerint nagyon is megéri 7-12 °C-os vízbe merülni, mert ez csökkenti a fájdalomérzetet és a gyulladást. Továbbá segíti a szervezet normális működésére való visszaállást, idegi, hormonális és immunológiai szinten is.

De Colmant még tovább megy mikor kijelenti, hogy a hideg vizes fürdő „megtapasztalása kissé a halálra és újjászületésre emlékeztet, és a határaink valamint képességeink egy mélyebb szintű megértéséhez vezet”. A hideg vizes lehűlés tehát nem kötelező – már negyed órás szobahőmérsékleten való tartózkodás is visszahűti a testet – de nagyon is ajánlott. A testnek és a léleknek egyaránt.