Szabad szaunázni menstruáció alatt?

A rendszeres szaunázás erősíti az immunrendszert és a keringési rendszert, ezért nemcsak egészségeseknek ajánlott, hanem akkor is, ha enyhe megfázással küzd valaki. De mi a helyzet például a menstruációval?


A szaunázás nem minden egészségügyi helyzetben tesz jót a szervezetnek, de általában véve a menstruáció nem tartozik a kizáró tényezők közé. Sokak számára talán kellemetlenséget jelent ilyenkor a higiéniai elvárásoknak való megfelelés, azonban orvosilag nem indokolt a távolmaradás. Bizonyos problémákon még segíthet is a nagy meleg.

Ilyenek a menstruációs fájdalmak, amelyek csökkentésében segít a meleg. A helyileg alkalmazott melegítő párnákhoz hasonlóan működik az egész testet átforrósító szauna, ami a görcsszerű fájdalmak lecsendesítésében, elmulasztásában hatékonyan közreműködik. Sokáig mégsem érdemes bent tartózkodni, mert a nagy meleg megterhelést jelent a testnek, és az izzadás mellett a vérkeringés is fokozódik ilyenkor.

Gyenge ciklus esetén ez nem jelenthet gondot. De mivel a szaunázás során a méh véráramlása is növekszik, és ezáltal erősödik a vérzés, a már eleve erős menstruációt még hevesebbé teheti a hosszú melegedési fázis. A rövidebb melegedési szakaszok és hosszabb lehűlési szakaszok váltogatása jelentheti a megoldást, így több időt adhat a testének a regenerálódásra. Erre tökéletes egy hordó szauna, aminek külső részén a lehűlésre szolgáló, kényelmes padok is rendelkezésre állnak. Hasonló okok miatt a lehűlési szakaszban való erőteljesebb mozgás és a has környékének hideg vízzel való kezelése is kerülendő a menstruáció alatt.