Egészséges a rothadás!

Az erjedt, bomlásnak indult élelmiszerek elénk vetített képe nem feltétlenül egyezik az egészséges, szervezetünkre külsőleg és belsőleg is táplálóan ható finomságokkal. Pedig az erjesztett ételek jelentős része számtalan pozitív hatással rendelkezik, ami egészségi állapottól, kortól és nemtől függetlenül mindenkinek hasznára válhat.


Az erjedt, bomlásnak indult élelmiszerek elénk vetített képe nem feltétlenül egyezik az egészséges, szervezetünkre külsőleg és belsőleg is táplálóan ható finomságokkal. Pedig az erjesztett ételek jelentős része számtalan pozitív hatással rendelkezik, ami egészségi állapottól, kortól és nemtől függetlenül mindenkinek hasznára válhat.


A világ számos táján több ezer éve ismerik és alkalmazzák az erjesztés különféle formáit, melyek kezdetben feltehetően tartósítási célokat szolgáltak. A friss és könnyen romlandó élelmiszerek eltarthatósági ideje jelentősen növekszik, ha a megfelelő baktériumkultúrák átveszik felettük az irányítást. A napok (időjárási körülményektől függően akár hetek, hónapok) alatt lezajló folyamatok végeredménye nemcsak állagában, ízében és színében mutat jelentős változást az eredeti alapanyaghoz képest, de ami különösen fontos számunkra, hogy beltartalma is átalakul.


Az emberi szervezet számára áldásos módosulásáért a fermentálást végző baktérium- vagy gombakultúrák a felelősek. Ezek az alapélelmiszer bizonyos részeit fogyasztják, ezáltal az étel az emberi szervezet számára könnyebben emészthetővé válik. A bélflórára kedvező hatású mikroorganizmusok segítik az emésztést, gyorsítják a felszívódást, és óvják az emésztőszervrendszert. Gátolják más, kártékony baktériumok elszaporodását, és pozitív irányban befolyásolhatják a már meglévő bélbetegségeket is.


Az élő baktériumkultúrákat (probiotikumokat) tartalmazó élelmiszerek sokkal régebb óta velünk vannak, és sokkal inkább részei az életünknek, mint azt sejtenénk. Már az ókori Egyiptomban is erjesztettek sört, a görögök esküdtek az ecet emésztést javító hatására, és a sivatagtól (tevetej) a jégmezőkig (szárnyas húsok) számtalan kultúra fermentálta az élelmiszereit.


A többféle aktív kultúrát használó fermentálási eljárásoknak olyan finomságokat köszönhetünk, mint a nálunk is népszerű savanyú káposzta, kovászos uborka, a joghurt, a kefir, a sajt, a sör, a bor, a fekete tea és a szója szósz. A napi fogyasztásra javasolt erjesztett ételek némelyikét házilag is előállíthatjuk, de széles választék áll rendelkezésre belőlük a boltok polcain is. Nekünk csak a kezünket kell kinyújtani, hogy megtámogassuk kicsit bélrendszerünket, és segítsük a káros baktériumok elleni küzdelemben.


Címkék:

Előző Cikk

Virágba borult tea