Virágba borult tea

A több ezeréves múltra visszatekintő teakultúra legnemesebb képviselői – hála a globalizációnak – hazánkba is ellátogatnak. A kínai, japán vagy éppen angol teakülönlegességek és velük együtt a teafogyasztási szokások lassan beszivárognak a magyar hétköznapokba is, felfedve valamit abból a misztikumból, ami a tea élvezetét körüllengi.


A több ezeréves múltra visszatekintő teakultúra legnemesebb képviselői – hála a globalizációnak – hazánkba is ellátogatnak. A kínai, japán vagy éppen angol teakülönlegességek és velük együtt a teafogyasztási szokások lassan beszivárognak a magyar hétköznapokba is, felfedve valamit abból a misztikumból, ami a tea élvezetét körüllengi.


Az egyik ilyen –Budapesten több helyen is beszerezhető érdekesség – a virágzó tea. Ez a teaféle túllép a filteres italnak valók szegényes dimenzióin, és egyedi megjelenése, különleges működési elve folytán egyszerre gyönyörködteti a szemet, az orrot és az ízlelőbimbókat.



A virágformába rendezett tealevelek szemnek is kellemes látványvilágával, egyes irodalmi források tanúbizonysága szerint, már a kínai Szung-dinasztia (960-1279) egyik császára is találkozhatott, akit így szerettek volna megörvendeztetni az alattvalói. Ennek megfelelően ekkor még inkább a látvány, nem az íz lehetett az elsődleges szempont a kompozíció megalkotásakor. Napjainkra szerencsére ez a szemlélet jelentősen megváltozott, és a modern virágzó teák közel 20 évvel ezelőtti megalkotása már egy sokkal tudatosabb és komplexebb élményt ígérő kutatás eredménye.



A piacon széles választékban jelenlévő virágzó teák majd mindegyikében közös, hogy jó minőségű szárított tealevelekből készülnek, melyeket egy (esetleg több) szárított virág köré virágbimbó formában rögzítenek. Az így kapott, általában kör alakú tömör gumó aztán forró víz hatására elkezd kinyílni, és a pár perces folyamat végére nemcsak a teafű íze oldódik ki, de maga a gumó is szinte életre kel.


A teák íze a felhasznált virágoktól függően változik. Gyakori a jázmin, a liliom, a hibiszkusz, a sárga krizantém, a körömvirág vagy a levendula felhasználása. Olykor az is előfordul, hogy a virágtest hiányzik, ebben az esetben magát a teafüvet ízesítik virágaromákkal. A bimbó formája is lehet árulkodó, hiszen a könnyebb megkülönböztetés érdekében más-más formát kapnak az eltérő ízű teagumók.


A teát célszerű üvegcsészében vagy üvegkancsóban elkészíteni, hogy a fogyasztása előtt maradéktalanul kiélvezhessük a művészien elrendezett virág megszületését. Később pedig áttehetjük a kinyílt virágot egy pohár hideg vízbe, ahol még napokig csodálhatjuk a kínai szakemberek keze munkáját.


Címkék:

Előző Cikk

Barátunk, a burgonya