Iható kincsek – a világ legexkluzívabb kávéi

A kávé érdemeit éltetők állandó vitában állnak a fekete ital kedvező élettani hatását kétkedéssel fogadók ugyancsak népes táborával. Egy dolgot azonban senki sem tagad: a „fekete leves” korunk egyik legkedveltebb serkentő italai közé tartozik, melynek népszerűsége nemhogy töretlen, de egyenesen felfelé ívelő pályát ír le.


A kávé érdemeit éltetők állandó vitában állnak a fekete ital kedvező élettani hatását kétkedéssel fogadók ugyancsak népes táborával. Egy dolgot azonban senki sem tagad: a „fekete leves” korunk egyik legkedveltebb serkentő italai közé tartozik, melynek népszerűsége nemhogy töretlen, de egyenesen felfelé ívelő pályát ír le.


 

Ma már számtalan kávéból választhat az, aki egy erős feketére vágyik. Származási hely, faj vagy akár pörkölés szerint is válogathatunk, de a nedű eltérő elkészítési módja vagy a hozzáadott alapanyagok is mind különböző végeredménnyel kecsegtetnek. Attól függően, hogy épp mire vágyik a fogyasztó, ihat karamellás frappuccinót vagy sallangmentes török kávét. A külföldi kávéóriások itthon is egyre terjeszkedő kávézói megannyi kávékülönlegességgel csábítják a vásárlókat, melyek italcsodáiért jócskán a zsebünkbe kell nyúlnunk. De aki azt hiszi, hogy ezek az izgalmas ízkavalkádok kerülnek sokba, annak ideje megismerkednie a világ három legdrágább kávéjával.

 

Kopi Luwak


A kávék királya a sokak által ismert, de csak kevesek által igazán méltatott Kopi Luwak, mely kivételes helyezését betakarítási körülményeinek köszönheti. Az Indonéziában honos közönséges pálmasodró (indonéz nyelven Luwak) állat a cibetmacskafélék családjába tartozik, és tápláléka között megtalálhatjuk a rovarok és puhatestűek mellett a kávébabot is. Mivel az állat csak a bab külső héját képes megemészteni, magát a babot nem, ezért az különösebb behatás nélkül távozik az emésztőrendszeréből. Ezt a végterméket gyűjtik össze aztán kézi erővel, hogy elkészítsék belőle a világ egyik legdrágább kávéitalát. Az itthon is beszerezhető kávé 125 grammja meghaladja a 22.000 forintot, így nemcsak hagyományosnak nem tekinthető „életútja”, de ára miatt is igazi ínyencségnek számít.

 

Hacienda La Esmeralda


A Panamai Köztársaság nyugati hegyeinek mélyéről származik a világ talán második legdrágább kávébabja, melyet a hideg klíma és a gondos betakarítás emelt előkelő helyére. A Hacienda La Esmeralda ültetvényről származó kávébab ára az SCAA (Speciality Coffee Association of America) egyik versenyén elért figyelemre méltó eredménye (94 pontot kapott a 100-ból) után ugrott meg jelentősen, és a csekély számú értékesítő helyen is közel 15.000 forintnak megfelelő összeget kérnek el 125 grammért. Európában mindössze négy ország vesz részt a kávét árusító aukciókon, így ha erre a méltán híres zamatú italra vágynának Magyarország kávészeretői, akkor egyelőre külföldön kell beszerezniük hozzá az alapanyagot.

 

St. Helena Kávé


Szent Ilona kicsiny szigetéről származik listánk utolsó helyezettje, mely jemeni eredetű kávécserjéinek hála került fel a dobogóra. Már Napóleon is méltatta a sziget forró feketéjét, 1845-ben pedig a londoni elit kortyolgatta a világ legdrágábbnak tartott italaként. Modern kori hírneve azonban csak az 1990-es évek derekán tört a magasba. Elsősorban kiváló minősége és citrusos ízhatása miatt kedvelt a selymes finomságú főzött ital, melynek a fent említettekhez mérten igen szerény ára van. A 125 gramm csak 5.000 forintba kerül a jemeni gyökerekre emlékeztető karamelles beütésű kávéból, noha hozzájutni „mérsékelt” ára ellenére sem könnyű.

 

A különleges helyszínekről származó, korlátozott számban betakarított kávébabok égbe szökő ára eredhet egyediségükből, de okozhatja a szakmai fórum elismerése is. A folyton változó trendek, a versenyek és a nemzetközi aukciók mind befolyásolják, hogy épp melyek a legnépszerűbbek, de ezek a kávék már bizonyítottak. Kiállták az idő próbáját, és ami még fontosabb: kivívták a mindig kritikus vevők szimpátiáját is.


Címkék: