- írta: Vezse Roland
3 dolog, amit eddig rosszul fogyasztottál
- írta: Peitli Csilla
- 2014.10.24
A helyes étkezés fogalma még mindig olyan megfoghatatlan, mint a délibáb. Minden nap derülnek ki új dolgok az egyes élelmiszerekről. Hol a tej lesz egészségesebb, hol a tojásra kell fokozottan vigyázni, a vaj és margarin örök párharca pedig már legendás. A legújabb kutatások pedig arra is rámutatnak, hogy bizonyos ételeket rosszul eszünk. Ilyenből jöjjön most három.
A helyes étkezés fogalma még mindig olyan megfoghatatlan, mint a délibáb. Minden nap derülnek ki új dolgok az egyes élelmiszerekről. Hol a tej lesz egészségesebb, hol a tojásra kell fokozottan vigyázni, a vaj és margarin örök párharca pedig már legendás. A legújabb kutatások pedig arra is rámutatnak, hogy bizonyos ételeket rosszul eszünk. Ilyenből jöjjön most három.
Ne forrald a brokkolit!
Ha a teljes pompájában szeretnéd élvezni a brokkolit, akkor sajnos a főzés, mint elkészítési mód kiesik. Mind a vízben való forralás, mind a sütés tönkreteszi a brokkoliban található antioxidánsokat. Így ha jót akarsz, akkor egyedül a párolás marad, mint lehetséges megoldás. Ez a brokkoli ízének, állagának és beltartalmának minőségét is maximumra járatja a Journal of Agricultural and Food Chemistry egyik tanulmánya szerint. Ha mégis másik elkészítési módszer mellett döntesz, akkor viszont ne hagyd le a csípős fűszereket, mert ezek fokozhatják a brokkoli pozitív hatását.
Fokhagyma csak préselve!
A gyakran használt fokhagymának is megvan a legoptimálisabb elkészítési módja, ez pedig nem más, mint a zúzás. De nem elég összezúzni a fokhagyma gerezdeket, fontos, hogy legalább 10 percig hagyd állni felhasználás előtt. A Linus Pauling Intézet kutatása szerint az egyik fokhagymában lévő enzim csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. A hőre inaktívvá váló enzim a zúzott és állni hagyott fokhagymában jobban megőrzi a vérlemezkék letapadása elleni hatását, mint egyéb esetben.
A répa egészben jó
Egy Newcastle Egyetemen végzett kutatás meglepő eredményre vezetett répakérdésben. Szerintük az egészben hagyott, és így elkészített zöldség tápanyagtartalma messze felülmúlja a felaprított változatét. A sütés, főzés előtt felvágott répa nagyobb felületen képes a benne található tápanyagok leadására, ezért nagyobb a veszteség az egészben elkészített típussal szemben. Ezért a kutatók azt javasolják, hogy a levesbe például egyben kerüljön a zöldség, és csak az elkészülte után vágd apró darabokra. És akkor némi képzavarral élve a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.