Hallottál már a pezsgőfürdő-kiütésről?

  • írta:
  • 2015.06.28

Talán nem is sejtetted eddig, de a masszázsmedence vize egy nagyon érzékeny terület. Elegendő egy kis figyelmetlenség, és máris megváltozik a víz pH értéke. Miért baj? Mindjárt elmondjuk.


Talán nem is sejtetted eddig, de a masszázsmedence vize egy nagyon érzékeny terület. Elegendő egy kis figyelmetlenség, és máris megváltozik a víz pH értéke. Miért baj? Mindjárt elmondjuk.

Mivel a medence vize egy zárt rendszeren keresztül cserélődik, és bár a szűrők, amit csak lehet kiszűrnek a vízből, mégsem használhatjuk a vizet büntetlenül. A pH megemelkedése ugyanis opálosodáshoz, algásodáshoz és a baktériumok elszaporodásához vezethet. Felütheti a fejét a Pseudomonas aeruginosa, ami az úgynevezett pezsgőfürdő-kiütéseket okozhatja.

Mi is ez a Pseudomonas aeruginosa? Az állatokban és emberben is képes betegségeket okozni azáltal, hogy megfertőzi a sérült szöveteket vagy a legyengült immunrendszert. Gyulladást, égési sebeket és vérmérgezést okozhat, de neki köszönhetjük azt is, amikor bárányhimlőhöz hasonló kiütések borítják el a testet. A Pseudomonas-ok az egész világon jelen vannak a talajban, a vízben, az emberek és az állatok bőrén. Kedvelik a nedves, nyirkos helyeket: lefolyókat, mellékhelyiségeket, medencéket és a meleg kádakat is, és általában ellenállnak a szokványos mértékű klórozásnak.

Szerencsére a kiütéseket kellő körültekintéssel és odafigyeléssel elkerülhetjük. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nem megfelelően fertőtlenített víz számos lebomlott emberi bőrdarabkát tartalmaz, amelyek kiváló melegágyai a csíráknak. Egy rosszul karbantartott medence lehet a fő bűnös ezért a betegségért. A megelőzés éppen ezért elengedhetetlen: naponta ellenőrizzük a víz pH értékét, amely optimális esetben 7,2 és 7,8 közé esik. A klór szintje 3 ppm legyen.

Ha jó kémiai összetételű a vizünk, akkor már csak rajtunk múlik, hogy így is marad-e. Ne felejtsük el 4 havonta lecserélni a medence vizét, mert ezzel segítjük elő, hogy a csövekben se telepedjenek meg a baktériumok. Minden használat előtt zuhanyozzunk le (öblítsük le az izzadság cseppeket, a port), ezzel elősegíthetjük, hogy a víz pH értéke ne változzon drasztikusan. Fürdőzés után mosakodjunk le (akár szappannal is), mossuk ki a fürdőruhát, így sem mi, sem a textil nem tartja magában az esetleges, nem kívánatos kórokozókat.

Hogy milyen víztisztító szereket használj, itt nézheted meg!

Címkék: