A téli grillezésnél ne hagyd el az előmelegítést

Bekapcsoltad a grillt és azonnal tennéd is fel az ételt? Mindegy, hogy időhiány miatt vagy azért gondolod így, mert a lángok már elég meleget adnak, az előmelegítés kihagyása problémát okozhat. Inkább várj, míg az egész grill átveszi a lángok melegét.


A lángok nyújtotta forróság nagyon megtévesztő lehet, ezért ha biztosra akarsz menni a grill oldalát és a sütőrácsot ellenőrizd. Megfelelő előmelegítés nélkül ezek ugyanis nem forrósodnak át eléggé, így a sülésre szánt étel sem kapja meg az a hőmennyiséget, ami az egyenletes süléshez szükséges.

Az étel – legyen az hús vagy zöldség – egyenletes sülése szempontjából talán még a közvetlenül lángokból nyert hőnél is fontosabb a rácsok, tepsik, kosarak által átadott meleg. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a látványos grilljelek is a kellően felforrósodott rácsoknak köszönhetőek. A melegítés hiánya ráadásul azzal a kellemetlen jelenséggel is társul, hogy az étel könnyebben odaragad a sütőfelülethez, még az olajozás ellenére is. A rácsokhoz odasült húst (a törékeny zöldségeket pedig még inkább) szinte lehetetlen sérülés nélkül lefejteni a fémről, így az étel nemcsak nehezebben és hosszabban sül, de a látványából is veszít majd. Arról nem is szólva, hogy a forró rácsokat később tisztítani is könnyebb lesz.

Hogy biztosan elég meleg legyen a grill, ami a téli hidegben fokozottan fontos, a begyújtás után szánj 5-10 percet a grill rendes felmelegítésére. Ehhez a már égő faszénre, fára vagy gázégőre zárd rá a tetőt, hogy a meleg a grillen belül cirkulálhasson. Ezt percek alatt átveszi majd a rács, és nyugodt körülmények között kezdődhet a sütés.