2024-ben egyszerre dobbant az ország szíve pacal ügyben. A szegény emberek régi étele reneszánszát éli és ma már igazi trend a fogyasztása. Sok formában találkozhatunk vele, de a klasszikus verzió torony magasan tartja a stabil első helyet kis hazánkban. Nézzünk most egy sertéskörömmel készült verziót, faszén parázs felett.

Bográcsos pacal kamadóban

Elkészítési idő: 6 óra perc
Nehézség: 2

Bográcsos pacal kamadóban

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 2 kg sertésköröm
  • 1 kg marha csont
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • pár szem fekete egész bors
  • őrölt babérlevél
  • 4 kg tisztított pacal
  • 16 dkg sertészsír
  • 60 dkg vöröshagyma
  • 3 db zöldpaprika
  • 1 db csípős pirospaprika
  • 1 kicsi konzerv sűrített paradicsom
  • 4 evőkanál fűszerpaprika
  • 15 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint fűszerkömény
  • ízlés szerint majoranna

Elkészítés:

 

Alaplé hozzávalói: 2 kg sertésköröm, 1 kg marha csont, 2 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, pár szem egész bors, babérlevél. 

Három órát főzzük az alaplevet, majd leszűrjük, a körömről a bőrt leszedjük, csíkokra vágjuk, hagyjuk kihűlni az alaplevet és leszedjük róla a zsírt.

Pacal elkészítése:

1. A 4 kg tisztított pacalt csíkokra vágjuk. Bő vízben 20 percig forraljuk, majd hideg vízzel átmossuk.

2. A zsíron a 60 dkg hagymát, az össze kockázott paprikákat kb 20 percig lassan pirítjuk, 20 perc után hozzátesszük a 10 gerezd durvára vágott fokhagymát és a paradicsompürét, majd a fűszerpaprika felét, 2 evőkanálnyit.

3. Gyorsan átforgatjuk a zsírban, majd mehet hozzá egy fél liter alaplé.

4. Összeforraljuk, majd hozzátesszük a pacalt, egy liter alaplét, sót, a borsot és a majorannát.

5. A főzés ideje 4,5-5 óra. Az utolsó órában mehet bele az összevágott köröm bőr.

6. Ha már jó puha a pacal, 2 evőkanál fűszerpaprikát teszünk bele és reszelünk hozzá 5 gerezd fokhagymát és további 20-25 percig főzzük.

7. Aki szereti a csípőset cseresznye paprikával ízesítheti a pacallal együtt tegyük bele, vagy végén adjunk hozzá chilipaprika karikákat ízlés szerint.

120-130 C-on a bográcstartóban rács nélkül készítjük.

 

Jó étvágyat kívánunk!