7 Isten háta mögötti sziget, ahol elbújhatsz a világ elől

Biztos te is gondoltál már legalább egyszer arra, hogy szívesen elbújnál a világ elől egy elhagyatott helyre. Nincs is erre jobb lehetőség, mint egy Isten háta mögötti sziget. Alábbi összeállításunkban a világ hét legeldugottabb szigetét gyűjtöttük össze. 


Biztos te is gondoltál már legalább egyszer arra, hogy szívesen elbújnál a világ elől egy elhagyatott helyre. Nincs is erre jobb lehetőség, mint egy Isten háta mögötti sziget. Alábbi összeállításunkban a világ hét legeldugottabb szigetét gyűjtöttük össze. 

Medve-sziget, Norvégia

A Norvégiához tartozó Spitzbergák legdélibb szigete, lakossága mindössze 10 fő, akik a helyi meteorológiai állomás munkatársai. A mindössze 176 négyzetkilométernyi területű sziget nagyjából félúton helyezkedik el a Spitzbergák és az Északi-fok között, így csak azoknak ajánljuk, akik szeretik a hideget. Elszigeteltségét fokozza, hogy csak csónakon vagy helikopteren lehet megközelíteni. Aki azonban úgy gondolja, hogy meglátogatná, jobb, ha beszerez előtte egy fegyverviselési engedélyt és egy puskát, mint a meteorológiai állomás munkatársai, akik rendszeresen kénytelenek szembenézni a jegesmedvék támadásaival. 

Tristan da Cunha-szigetek

Ez a vulkanikus szigetcsoport valóban a semmi közepén található az Atlanti-óceánon, 2816 kilométerre Dél-Afrikától és 3360 kilométerre Dél-Amerikától. A szigetek fővárosa, Edinburgh of the Seven Seas a világ legelszigeteltebb ember lakta településeként van számon tartva, a legközelebbi falu Szent Ilona szigetén található és 2400 kilométerre található az alig 300 fő lakosságú városkától. A szigetcsoport egyébként az Egyesült Királyság autonóm területe. 

Kókusz-szigetek, Ausztrália

Ez a két atollból és 27 korallszigetből álló szigetcsoport Ausztráliához tartozik, ám a kontinenstől mintegy 2000 kilométerre található az Indiai-óceánban. A festői szépségű szigeteken Charles Darwin is járt, elmondása szerint a világ legszebb természeti képződményeit látta ottléte során. A szigeteket alig hatszázan lakják és nem meglepő módon a kókuszexport a legmeghatározóbb bevételi forrás a turizmuson kívül. 

Tromelin-sziget

A mindössze 1 négyzetkilométer területű apró szigetecske az Indiai-óceánban, Madagaszkártól 350 kilométerre fekszik és Franciaország fennhatósága alá tartozik. A pici szigetecskén mindössze egy meteorológiai állomás és annak néhány fős személyzete jelenti a civilizációt, valamint egy leszállópálya repülőgépek számára. Van ennél tökéletesebb hely a világtól való elbújásra?

St. Kilda, Egyesült Királyság

Ez a szigetcsoport, bár nincs túl messze a civilizációtól, mégis méltán került be összeállításunkba. A Skócia partjaitól 160 kilométerre fekvő szigetek sokáig lakottak voltak, ám 1930-ban az akkori 36 lakó elhagyta egy járvány és az élelmiszerkészletek elapadása miatt. Azóta az ide látogatók igazi szellemfalvakat járhatnak be, a korábbi lakosok ugyanis csapot-papot otthagyva kerestek maguknak új lakhelyet, így minden abban az állapotban maradt meg, ahogy hagyták, illetve ahogy a természet és az állatvilág alakította. 

Húsvét-sziget, Chile

Ez a világszerte ismert és híres sziget Chile tartománya, de mintegy 3600 kilométerre fekszik az anyaországtól a Csendes-óceánban. Mindössze háromezren lakják, de igen kedvelt és népszerű turistacélpont, legfőképpen az itt található mintegy 900 fennmaradt monumentális kőszobornak, polinéz néven maoinak. 

Pitcairn-szigetek

A Pitcairn-szigetek több szempontból is különleges szigetcsoport Új-Zéland és Panama között félúton a Csendes-óceánban. Megközelítése rendkívül nehézkes, miután repülőtere nincs, Aucklandtől pedig 5300 kilométerre fekszik, a hajóút az új-zélandi fővárosból egy hétig tart. A kikötés azonban így sem biztosított, mert nagyobb viharok esetén nincs rá lehetőség. A szigetek egyetlen lakott települése a főváros, Adamstown, ahol 56-an élnek, így ez a világ legkisebb lakosságú fővárosa. Az Egyesült Királysághoz tartozó kis szigetcsoportnak ennek ellenére saját internetelérése és domainje, és telefonhálózata is van. Ha még nem lenne elég az érdekességből, a lakosok a Bounty hadihajó lázadóinak és az általuk elrabolt tahiti nőknek leszármazottai. 

Floreana-sziget, Ecuador

Az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek egyik tagja Floreana. Az alig száz lakosú kis szigetecske igazi gyöngyszem. Az egész szigeten egyetlen hotel található, ide van bekötve az egyetlen telefonkészülék is. Miniatűr mérete és lakossága ellenére saját postafiókja van, ahonnan bárki küldhet képeslapot szeretteinek, sőt, egy kis focipályát is létesítettek rajta, amelyet az ide érkező turisták és a hajók személyzete rendszeresen használnak is. 

Címkék: