Horgas Eszter, aki sosem mondana le a gyógyvizekről…

  • írta:
  • 2015.01.30

Légiesen, könnyedén játszik hangszeren, ám sikere mögött kemény munka rejlik. Ahhoz, hogy egy művész tökéletes előadást tudjon nyújtani, harmóniára van szüksége. Horgas Eszterrel az egyensúlyról és hazánk egyik legnagyobb kincséről, a gyógyvizekről beszélgettünk.


Légiesen, könnyedén játszik hangszeren, ám sikere mögött kemény munka rejlik. Ahhoz, hogy egy művész tökéletes előadást tudjon nyújtani, harmóniára van szüksége. Horgas Eszterrel az egyensúlyról és hazánk egyik legnagyobb kincséről, a gyógyvizekről beszélgettünk.

Mit jelent neked a harmónia?

A művészetben, de az emberi létezésben is az egyik legnagyobb titok, hogy miként lehet a testet és a lelket egyszerre jól működtetni. Fontos kérdés, hogy milyen arányokkal éled az életedet, ami a test-lélek-szellem működésénél is elengedhetetlen kérdés. Egy művésznek elsődleges, hogy harmóniában és egységben legyen. Akármelyik felborul, akkor a másik kettőben is gond keletkezik. Hiába vagyok toppon szellemileg, ha a testem nincsen jól, akkor nem megy a fuvolázás.

Mennyire vesz igénybe a munkád?

A Zeneakadémián naponta 7-8 órát gyakoroltunk, és mivel mesterhangszerem van, ennek a súlya nehezebb, mint a tanulóké, így tény, hogy kemény fizikai munkát kíván meg a fuvolázás. Kemény fizikai munkát jelent már csak az is, hogy tartanom kell a hangszeremet, és akkor még nem tettem hozzá a sajátos stílusomat, amiben nagyon sok mozgás, tánc van. A tartása nagyon megerőltető, ebből fakad, hogy eldeformálódott a nyakam. Összenőttünk, én és a hangszerem. Ma már tudom, hogy mindennek meg van az ára: amit az ember nagy szenvedéllyel, odaadással, őrült módon csinál, annál nagyon kell figyelni, mert elszállhatsz vele. De szellemileg és technikailag is nagy koncentrációt igényel, így például amikor a Carmenre készültünk Al di Meolával, az akkora koncentrációt igényelt, hogy még enni is elfelejtettem.  

Mit tudsz tenni, hogy létrejöjjön az egyensúly?

Amikor kislány voltam, művészi tortáztam, ám onnantól, hogy felvettek a konziba, nagyon vigyáznom kellett a kezemre, így a sport kiszorult az életemből. Rá kellett jönnöm arra, hogy sport nélkül nem működnek a dolgok: szükségem van az 1-2 órás gyaloglásra, vagy egy intenzív sétára. Ma már nem mondok le arról, hogy rendszeresen sétáljak, biciklizzek, vagy wellnessezzek, mert nem szabad a testet kizsigerelni. Meg kellett azt is tanulnom, hogy nem csak rohanásból áll az élet, hanem hagynom kell időt a testemnek a regenerálódásra.

Mi az, ami leginkább feltölt?

Nagyon szeretem a gyógyvizeket, jó hatással vannak rám. Sokszor felmerült a pályám során, hogy ne Magyarországon éljek. Többször invitáltak külföldre, de az egyik nyomós ok, amiért maradtam, hogy itt vannak a világon a legjobb gyógyvizek, és erről nem szeretnék lemondani. Nekem a gyógyvíz az egyik olyan közeg, amiben teljesen el tudom engedni magam, és nagyon jól hat rám. Már csak az is üdítő, ha lebegek a vízben. Ezek az alkalmak azok, amikor tudok relaxálni, amikor ki tudom adni magamból a feszültséget.

Szereted azt a fajta forróságot, ami egy szaunát jellemez?

Igen, nagyon. A forró-hideg váltakozását is nagyon kedvelem, szinte érzem, hogy a bőröm megszépül, és a lelkemnek is jót tesz. 10 éve költöztünk ki a Budapest határában fekvő házunkba, ahol már volt szauna, így a kezdetektől fogva használom. Sokan szaunáznak úgy, mint az őrült, pedig a túlzás még az egészség rovására is mehet. Érezni kell, mennyi az, ami jót tesz nekünk. És itt megint előtérbe kerül az egyensúly fontossága.

A szauna felöntésekkel hogy állsz?

Az illatok rajongója vagyok, a kozmetikumokban is a természetes megoldásokat szeretem. A növények, virágok, gyümölcsök illataiért teljesen oda vagyok, legyen az egy illóolaj, vagy parfüm. Éppen ezért a szauna felöntéseket is nagyon kedvelem, főként a citrusokat, a mentás, eukaliptusz illatokat. Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben az esetben is jó minőségű illóolajakat használjunk.  

Címkék: