Nyáron jakuzzizni? Nem veszélyes ez?

A masszázsmedence karakterisztikus jegyei közé tartozik a meleg víz, de vajon mennyire lehet meleg az a meleg? Mit bír a szervezet, és mi a legjobb számára? Mennyi ideig élvezheted a forró vizet, főleg nyáron, és tényleg nem kell tartanod a rendszer vagy a tested túlmelegedésétől? Ezekre a kérdésekre keressük a választ!


Az érzékeny műszerekkel és hőmérő szenzorokkal dolgozó melegítő rendszer többszörös biztonságvédelemmel van ellátva. Mivel a túlzott meleg a berendezésekre és az emberi testre is káros hatással van, ezért a túlmelegedés elkerülésére több óvintézkedést is beépítettek a masszázsmedencékbe. A víz hőmérséklete emellett manuálisan is állítható, amely a legtöbb esetben nem haladhatja meg a 40 °C-ot. Ezt az értéket a felnőtt szervezet meghatározott ideig nagyon jól viseli, de hosszabb fürdőzésre készülve vagy ha fiatalabbak is vannak a masszázsmedencét használók között, akkor a hőfokot lejjebb kell venni.

A 38-39 °C hosszabb távon sem megterhelő, de a gyerekeknek szánt vízhőmérséklet még ennél is alacsonyabb kell, hogy legyen. Az ő szervezetük sokkal nehezebben alkalmazkodik a magasabb hőmérséklethez, mert a hőleadásuk még nem működik teljes fordulatszámmal. Így vagy a vízhőmérsékletet vagy a fürdési időt kell csökkenteni.

Nyáron még ennél is hűvösebb víz ajánlott, hiszen a testhőmérsékletnél magasabb hőfokot nem érzed majd hűsítőnek. Ha hosszabb ideig szeretnél, esetleg a gyerekekkel pancsolni, akkor inkább 30-35 °C-ban gondolkodj.

A túlmelegedéssel tehát ideális esetben egyáltalán nem kell számolni, de rendszerhiba vagy figyelmetlenség esetleg okozhat gondot. A fűtőberendezés meghibásodhat például a medence töltésekor. A túltöltés megterhelve a rendszert, tönkre teheti a fűtést, de a szenzorokat is érdemes néha ellenőrizni. A szennyeződések, lerakódások is veszélyforrást jelentenek, ezért a rendszeres tisztítást sem szabad elhanyagolni.