Lehet jakuzzizni menstruáció alatt?

A nők életének hosszú ideig része a rendszeres menstruáció, de sajnos bármennyire is természetes ez a folyamat, még ma is nagyon sok tévhit és hiedelem veszi körül a havi vérzést. Mit tegyen például az, aki a menstruáció alatt is szeretné élvezni a jakuzzi relaxáló hatását?


Biztosan mindenki hallott már hajmeresztő elképzelések a témában, én a napokban azzal szembesültem, hogy sokan szentül hiszik, a fürdés és jakuzzihasználat bármilyen védekezés nélkül is végezhető a menstruáció alatt, mert ilyenkor az "szünetel". Eszerint, amikor a test vízbe merül, egyszerűen eláll a vérzés, majd a fürdés után újra indul. Ezzel a vélekedéssel több probléma is van, de a legfontosabb, hogy a menstruáció nem áll el csak úgy egy rövid időre, se vízbe merüléskor, se máskor. Az azonban igaz, hogy egy rövid időre, a víz felületi feszültsége visszatarthatja a vérzést, de ez nem garancia, nem általános és nem lehet rá alapozni egy relaxáló fürdőt. Akkor most lehet jakuzzizni ilyenkor vagy nem?

Az orvosok alapvetően nem tiltják a pezsgőfürdőt menstruáció alatt, de van pár szempont, amit muszáj figyelembe venni. 

  • Menstruáció alatt nagyobb az esély a fertőzések és gombás megbetegedések összeszedésének. A testben lezajló hormonális változások miatt a szervezet érzékenyebb, ezért különösen fontos a fokozott higiénia, amit nem biztos, hogy egy közösségi jakuzziban találunk meg. 
  • Jakuzziba lépés előtt olyan módszert kell választani, ami téged és a mások által is használt medence vizét is óvja. A betét helyett tehát marad a tampon vagy a kehely.
  • A masszázsmedencében található meleg víz értágító és véráramlást serkentő hatása miatt, fokozódhat a vérzés.

Menstruáció alatt tehát érdemes elkerülni a közösségi medencéket, de ha saját masszázsmedencével rendelkezel, akkor a megfelelő védekezés és vízminőség ellenőrzés mellett, nyugodtan élvezheted a pezsgőfürdő kellemes hatásait. Annál is inkább, mert a meleg víz izomlazító hatása enyhítheti a menstruációs görcsöket.