Wellness, amit receptre is felírhatnának

Az otthoni wellness szigetek hatékony segítőtársak a téli megbetegedések kezelésében. Legyen szó szaunázásról vagy masszázsmedence használatról, egy náthás, köhögős nyavalyánál mindkettő sikerrel bevethető.


A szaunát gyakran ajánlják olyan kellemetlenségek tünetmentesítésére, amely a légzőszervrendszert érinti. Asztma vagy hörgőgyulladás, de az egyszerű nátha köhögése is csillapítható a melegnek köszönhetően, amely ellazítja a görcsösen összehúzódó mellkasi izmokat. A meleg relaxáló hatása mellett a szaunával való gőzölés is enyhíti a köhögést és csökkenti az orrdugulást. Leginkább az éjszakai pihenés előtt érdemes szaunázni, hogy az alvás zavartalan és valóban pihentető legyen.

A szaunában tapasztalható magas hőmérséklet a lázhoz hasonló állapotot idéz elő, amely Ron Eccles, a Cardiffi Egyetem Közönséges Megfázás Központjának igazgatója szerint gátolja a vírus terjedését, így tényleges segítséget is jelent nátha esetén.

A masszázsmedence nem tud ekkora hőmérsékletet felmutatni, de hatását mégsem szabad lebecsülni. A szaunához hasonlóan ez a meleg is elég ahhoz, hogy a köhögéssel járó fájdalmakat vagy egyéb ízületi fájdalmakat csökkentsen. Az izmok ellazításával a test nyugalmi állapotba kerül, ami mélyebb alvási fázishoz vezet. A medence párolgó vize természetes inhalálóként működik, a megduzzadt szövetek ennek hatására lelohadnak, ezért az eldugult orrok és légzési nehézségek ellen is hatékony fegyver. Mind a szauna, mind a masszázsmedence általános kedélyjavítóként is működik, ami ugyancsak elengedhetetlen faktor a gyógyuláshoz.