Száraz vagy nedves szaunát válasszon?

A száraz szaunában magas hőmérséklet és alacsony páratartalom található, míg a nedves szaunában a hőfok ugyancsak magas, de a mindent beborító gőz miatt a páratartalom is a csúcsra tör. Melyiket válassza?


A szauna az egyik legjobb módja a test karbantartásának. A simogató forróság lelazítja az izmokat, nyugtatja a stressztől befeszült testet és lecsendesíti az idegeket.  Segít a nyugodtabb és mélyebb alvás elérésében, és a krónikus fejfájás ellen is hatékony megoldásnak tűnik. Kell még mindehhez a gőz ereje is?

A száraz és nedves szauna közötti egyetlen különbség, hogy a forró kövekre locsolunk-e vizet vagy sem. A köveken a víz azonnal gőzzé válik, amely beborítja a helyiséget és még melegebb érzetet kelt. Sokak számára emiatt fojtogató és már-már elviselhetetlen a környezet, így felmerül a kérdés, hogy szükség van-e erre a lépésre a kedvező hatás eléréséhez?

Valójában nincs, hiszen a szauna hatás enélkül is tökéletesen érvényesül, de a gőz olyan plusz előnyöket tartogat, ami miatt mégis kár lenne kihagyni. A gőz jót tesz a bőrnek és a légzőszervrendszernek. Allergiás vagy náthás időszakban igazi áldás lehet, mert nedvesen tartja a kiszáradt légutakat, és mivel gyorsítja a bőrön keresztüli kiválasztást is, bizonyos bőrproblémáknak is kifejezetten jót tesz. Érdemes tehát mindkét változatot kipróbálni, akár egy szeánszon belül is.