3 hasznos tipp steak sütéshez

A finom steakhez egy jó grill és minőségi hús szükséges. Viszont ha ezek már megvannak, akkor még mindig vannak olyan buktatók, amin könnyű elvérezni. Jöjjön három tanács, ami segít, hogy a finom húsból, még finomabb étel születhessen.


Forgatni vagy nem forgatni, ez itt a kérdés

A grill mellett állva óhatatlan a késztetés, hogy belenyúljunk a sütési folyamatba és forgassuk a húst. Steak esetén szükség van erre? Akár gyakran fogatunk, akár nem, lehet finom a végeredmény, de egy kicsit más lesz mindkét esetben. A gyakori forgatással (akár fél percenkéntivel) gyorsabban és egyenletesebben sül a hús viszont nem képződik olyan szép és ízletes kéreg a tetején, mintha magára hagyjuk percekre. Számodra melyik a fontosabb? Azt válaszd!

Csontos gondok

Amikor csontos steaket készítünk, az több szempontból is kihívást jelenthet. A csont nehezebben melegszik át, ezért lassabban sül majd meg a körülötte rész. Erre számíts majd. Ráadásul, amikor mérjük a hús belső hőjét, sose a hús mellett tegyük, mert az más hőfokot mutat majd, mint hús többi részénél mutatna. Mindig a tiszta hús hőfokát vegyük figyelembe. Amikor a csont körülötti rész is elkészül vegyük le a húst, de a csontot még ne távolítsuk el. Miért? A következő pontból kiderül!

Felvágási félelmek

A húsnak sülés után pihentetésre van szüksége. A pihenés alatt a nedvek újrarendeződnek a húsban, eloszlanak, hogy minden egyes falat ugyanolyan ízletes legyen. Ezért ne bolygassuk a húst a pihenés előtt a csont kiszedéssel vagy felvágással. Ezeket a pihentetés utánra időzítsük. 

+1

A hús pihentetése mindig szoba hőmérsékleten történjen. Amikor a kinti hőmérséklet ezt a hőfokot nem éri el, akkor vigyük be a húst erre az időre vagy a grill egy langyos részét nevezzük ki pihenő zónának.