5 alapszabály grillezéshez

Kezdő grillezőként ijesztő lehet belevágni a kültéri sütésbe, de nagyon megéri a kalandot. A kísérletezés öröme és a finomságok kárpótolnak majd, minden tökéletlenségért. De, hogy mégsem muníció nélkül indulj a csatába, adunk 5 tippet, amivel kivívhatod első sikereidet!


1. Pácold a keményebb húsokat!

A húsok ízesítése történhet száraz és nedves páccal is, de a keményebb, rágósabb húsokhoz mindenképpen ez utóbbi ajánlott. A nedves pác savas közege (ez lehet valamilyen ecet vagy citrusok leve, esetleg bor) segít lebontani és ezzel megpuhítani a húst. Ebben van némi kockázat is, hiszen ha túl sokáig áll a hús a pácban, akkor túlságosan roncsolódhat a szerkezet. Alapvetően a 1-5 órás pácolás általában elegendő. Na de mit is nevezünk pácnak? Az étel ízesítésre szolgáló közeg általában olaj, sav és ízesítők tetszőleges keverékéből áll, amelyek átjárják a húst és a zöldségeket. Ezt házilag is összeállíthatjuk könnyedén, de fontos, hogy a pác nem azonos a bbq szósszal. A bbq szósz a sütés befejezésekor kap szerepet, míg a pácot már a sütés előtt kell bevetni.

2. Mikor grillezz és mikor használd a bbq-t?

A grill és a bbq fogalmait gyakran szinonimaként használjuk, pedig két eltérő sütési technikát takar. A bbq étel lassan készül, hosszan és egész alacsony hőmérsékleten. Általában faszén vagy tömör fa adja a fűtőanyagot, ettől egészen különleges aromája lesz a készülő ételnek. A grillezés ezzel szemben gyorsan és magas hőfokon történik. A pár perces, közvetlen hőn sütött ételt mindig grillezzük, leggyakrabban gázon. A két sütési technika nemcsak az elkészítés hosszában és módjában, de a végeredmény ízében is egészen eltérő eredményt hoz. Ráadásul vannak olyan ételek, amelyeket lehet egyikkel, de nem érdemes a másikkal készíteni. Grillezd a steaket, hamburgert, hot dogot és lassan bbq-zd a bordát, oldalast vagy szegyet.

3. Sose süss hideg húst!

A grillre kerülő ételek hőmérséklete nem elhanyagolható, nagyon is befolyásolja az elkészült étel ízét és minőségét. A húsokat (de a zöldségeke se) süsd hidegen vagy ha nem egyenletes a hője. Tehát ha a belseje még fagyott, de kívül már felolvadt, akkor is várj, amíg egyforma hőre melegszik a hús. Így biztos, hogy egyenletesen melegszik majd az étel a grillen és kevesebb sütési időre is számíthatsz, anélkül, hogy attól kéne tartanod a hús külseje megég, amíg bent még éppen csak elkezdett sülni.

4. Ellenőrizd a hőfokot!

Húsok esetében igazán kritikus a megfelelő belső hő elérése. Van olyan hús ugyanis, amit nem ajánlott nyersen vagy félig nyersen elfogyasztani, mert komoly egészségügyi kockázatokat hordoz, amellett, hogy az íze sem lesz magával ragadó. Ezek közé tartozik a legtöbb szárnyasféle és a sertés is. Ha ilyen húst készítesz mindig ellenőrizd egy húshőmérővel a belső hőfokot. Ha az elérte a kívánt értéked, azonnal vedd le a grillről (sőt egy kicsit előbb), mert még pár percig a grillen kívül is „készül” a hús.

5. Pihentesd a húst!

A hús pihentetése főleg a hosszú bbq sütés során különösen fontos, de a gyorsan készült húsokat is érdemes pár percig lefedve tartani felvágás előtt. Ez idő alatt a húsban egyenetlenül elterülő nedvesség vagyis szaft eloszlik, könnyebb lesz felvágni és az ízei is harmonikusabbak lesznek. Ezért igazán megéri egy picit várni!