A füstölőfák mérete és típusa mennyit számít a grillezésnél?

A grillezés egyik legnagyobb vonzereje az így készített ételek füstös aromája, ami különleges élménnyé teszi a fogyasztásukat. Ezt az ízt karakteresebbé teheted füstölőfa alkalmazásával. Milyet használj?


Ma már füstölőfából is széles kínálat áll rendelkezésedre, így garantáltan kezeletlen, mindenféle káros anyagtól mentes fával ízesítheted az ételedet. A klasszikus típusokon kívül (tölgy, bükk, dió), ott van a gyümölcsfák nagy csoportja (alma, körte, cseresznye), de már olyan különlegességek közül is választhatsz, mint a szőlőtőke vagy a rumoshordó fája.

Kísérletezz bátran az ízekkel, aromákkal, ehhez adunk most pár kezdő támpontot!

1. Damon Holter díjnyertes bbq és grillszakértő szerint az apró, pár centis darabok nagyon gyorsan elégnek, ezért azt javasolja, használat előtt picit nedvesítsük be őket. Ezáltal tovább füstöl és jobban ízesíti majd. Gyorsan készülő ételekhez, mint a steak, a hal vagy a zöldség, az áztatásra nincs szükség. Ezekhez önmagában is ideális.

2. A nagyobb fadaraboknál nincs áztatás. Kellemes és tartós füstöt adnak, ha nem tesszük őket az izzó faszén közepére. Inkább a szélre helyezzük, hogy fokozatosan égjen el a fa. Nagyobb, hosszabb ideig sülő húsokhoz válaszd.

3. Az édeskés aromát kínáló gyümölcsfák (meggy, alma, körte, cseresznye) jól illenek halakhoz és szárnyasokhoz.

4. A karakteresebb fajták (dió, tölgy) a marhahúsok, sertéshúsok és vadak füstölésénél tündökölnek.

5. Mindig zárt tető alatt füstöld az ételt, hogy ne szálljon el túl gyorsan a ízesítő közeg.

6. Soha ne tegyél be egyszerre túl sok fát, ettől nem lesz gyorsabb a folyamat, ellenben túl erőssé válhat az aroma. A füstölés célja a különleges ízek előcsalogatása, nem azok megfojtása.