- írta: Peitli Csilla
Mikor használd az indirekt grillezést?
- írta: Peitli Csilla
- 2015.07.21
Aki olvasgatott már grilles recepteket, az biztos belefutott az indirekt és direkt grillezés kifejezésekbe, mert ez a két fogalom egyszerűen megkerülhetetlen. Hogy mi is az indirekt grillezés pontosan, és hogy mikor érdemes bevetni, azt röviden összefoglaljuk.
Aki olvasgatott már grilles recepteket, az biztos belefutott az indirekt és direkt grillezés kifejezésekbe, mert ez a két fogalom egyszerűen megkerülhetetlen. Hogy mi is az indirekt grillezés pontosan, és hogy mikor érdemes bevetni, azt röviden összefoglaljuk.
Az indirekt grillezés lényege, hogy az ételt nem közvetlenül a hőforrás fölött készíted, hanem a tűztől, lángoktól távol, a grill egy viszonylag hűvösebb tartományában. Így elkerülhetőek a megégések, és a mérsékeltebb hőmérséklet hatására van ideje a húsnak alaposan átsülni.
Az indirekt grillezést ugyanis húsoknál alkalmazzuk, főleg csontos húsoknál, vastagabb szeleteknél vagy egész szárnyasoknál. A vékony szeleteknél erre az óvintézkedésre általában nincs szükség, de az étel íze és textúrája kívánatosabb, ha beveted a két zónás grillezést. Merthogy az indirekt grillezést szinte minden esetben direkt grillezés, vagyis pirítás követi.
Amikor a hús már mélységeiben is átsült, a csont mellett is megpuhult, akkor jön nagy láng felett a direkt hőkezelés, ami ropogóssá változtatja a felszínt. És nem mellesleg, a szemnek is kellemes grillcsíkokat is ráégeti a húsra. Persze ehhez kell a rácson, vagy barázdált lapon való sütés, mert a sima felületű sütőlap nyilván nem hagy ilyeneket.
Az indirekt grillezés másik alkalmazási területe a szimultán sütés. Ha egyszerre szeretnél különféle vastagságú és víztartalmú ételeket sütni, szintén használhatod. A zöldség megsül pár perc alatt a direkt zónában, míg a hús vagy a hal lassan sül az indirekt zónában.
Indirekt grillezéshez próbáld ki az öt égőejjel is rendelkező Regal 590 gázgrillt!