Hogyan ápold a grillt a hideg hónapokban?
- írta: Peitli Csilla
- 2025.02.09
Egy minőségi grillel egész évben tart a grill szezon. A grill ápolásánál azonban érdemes figyelembe venni az évszakokat és az időjárási viszonyokat is. A téli hideg, eső, köd és pára miatt nagy hangsúlyt kell fektetni a tárolásra és a felmelegítésre is. Milyen ápolásra van még szüksége a grillnek?
Akár használod a grilled télen, akár csak tavasztól őszig sütsz a kertben, egy jó védőhuzat beszerzése az első feladat. A minőségi takaróponyva védi az értékes gépet a széltől, a csapadéktól és megakadályozza, hogy a pihenés során az állatok befészkeljék magukat. Ennek a hasznos kiegészítőnek télen és nyáron is hasznát veszed. Egy védőponyva segítségével kitolhatod a grilled élettartamát és csökkentheted a takarítására és a grill előkészítésére szánt időt. A Grillpláza kiváló takaróponyvái esőben és fagyban is helyt állnak, felhelyezésük gyorsan megvan és jól szellőzik alattuk a grill, így nem fenyeget az a veszély, hogy bent ragad a nedvesség a huzatban, ami tönkre tenné a grillt.
Sok, kevésbé jó minőségű ponyva esetén előfordulhat, hogy a nedvességet magába szívó, majd megfagyó ponyva, magába zárja a nedvességet, amit aztán folyamatosan ad le a külső hőmérséklettől függően. Ez az állandó párás közeg kedvez a rozsdásodásnak, az anyagfáradásnak és az algásodásnak. Ezeket mind elkerülheted egy jól szellőző takaróponyvával szárazon tartja a grillt még a csapadékosabb időszakban is.
Ha már megvan a megfelelő védőhuzat, amire bátran rábízod a grilled védelmét, akkor már nincs nehéz dolgod. A téli karbantartás innentől kezdve nem sokban különbözik a nyáritól, legfeljebb annyiban, hogy...
...mindig győződj meg róla, hogy van elegendő fűtőanyagod, mert a hidegben több fogyhat a szokásosnál!
...a grilleszközöket tartsd csapadékmentes helyen, hogy védd őket és azonnal bevethetőek legyenek!
...az öntöttvas edényeket mindig kend át olajjal mielőtt elraknád őket hosszabb időre a hideg hónapokban!
...kalkuláld bele az idődbe, hogy a sütést egy alapos átmelegítéssel kell kezdened, ami hosszabb ideig is eltarthat!
Ezek figyelembe vételével minden mehet a megszokott mederben. Az első grilleztél felhelyezése előtt - különösen, ha hosszabb időt pihent a sütőd - nem maradhat el a grill felmelegítése. Tekerd bátran a maximumra a hőfokszabályozót, hiszen ezzel nemcsak a sütőt készíted elő, hanem az esetleges lerakódásokat is leégetheted.
Amikor már átjárta a grillt a meleg mindenhol, egy kefével sikáld át a sütőfelületet. Söpörj le róla mindent, majd melegítsd újra magas hőfokra. Ha ez is megvan, akkor jöhet a hőfokbeállítás és kezdődhet a grillezés! Télen mindig zárt tető alatt süss, ez növeli a hatékonyságot és védi a grill belsejét.
A grillezés végeztével még egyszer keféld át a rácsokat és lapokat, majd a grill kihűlése után ne maradjon le a takaróponyva felhelyezése!
Ezeket az egyszerű lépéseket betartva, a grilledet sokáig teljes pompájában használhatod! Télen és nyáron egyaránt! Szeretnél többet megtudni a faszenes grillek téli használatáról? Akkor neked is ott a helyed március 22-én, a Szezonnyitó Grillfesztiválon, ahol a hazai grillválaszték legjava bemutatja majd tudását!