3 tipp, hogy ne szenvedjen fagykárt a masszázsmedencéd télen

Mindig nagy kérdés, hogy télre lezárjuk-e a masszázsmedencét vagy sem. Ilyenkor a mínuszok miatt nagyobb a kockázata a sérüléseknek és meghibásodásoknak, de ki akarna lemondani a pihentető forró vizes masszázsról pont a leghidegebb hónapokban? Ha te sem szívesen mellőznéd a pezsgőfürdőt ebben a kritikus időszakban, akkor ezt a három tanácsot követve elkerülheted a hidegből adódó medence problémákat.


Az első és legfontosabb teendő egy télen is működő jakuzzi esetén a megfelelő tető kiválasztása, beszerzése és beüzemelése. A masszázsmedence tetők piaca szerencsére egyre nagyobb kínálattal készül a téli felhasználók igényeire, így biztosan te is találsz majd a medence típusához, méretéhez és színéhez passzoló thermo tetőt. Miért van erre szükség?

Részben azért, hogy minél tovább megőrizd a víztisztaságot és kiküszöböld a levegőből vízbe kerülő szennyeződéseket. A hőszigetelő burkolat ugyanis megvédi a masszázsmedencét a durva szennyeződésektől, például a falevelektől, fenyő tűtől, pollentől, rovaroktól, esőtől, hótól. Az ilyen szennyeződések túlzottan terhelik a szűrőket amely gyors kopáshoz vezet, és amikor a hőmérő higanyszála fagypont alá süllyed, vizet cserélni a legkevésbé sem szórakoztató.

A tető rendszeres használatával csökkentheted a víz párolgását nyáron és télen egyaránt, ezzel jelentősen megtakarítva az állandóan elhasznált energiát. Beltéri medence esetén pedig a tető használata megakadályozza a páralecsapódást és a helyiségben eluralkodó párát.

A legnagyobb előnye a thermo tetőnek mégis a hőtartás. A medence a legtöbb hőt nem a oldalt vagy alul veszíti el, hő csaknem 90 %-a a víz felszínén távozik. Ezt csökkentheted a minimumra egy tökéletesen passzoló és záródó tetővel. A fagy- és UV-sugarakkal szemben is ellenálló szintetikus bőr borítású tető még a legcudarabb időjárási körülmények között is kellemesen melegen tartja a vizet, anélkül, hogy jelentősen megnőne a villanyszámla. Ha a tető megsérül vagy már nem zár teljesen, elveszíti legfontosabb funkcióját és ideje cserélni, ezzel elérheted, hogy a nap bármely szakában meleg víz várjon a masszázsmedencédben!

A minőségi thermo tető nem az egyetlen lehetőséged a medence hőtartásának növelésére. Erre a célra szolgálnak a thermo takarók is. Ezek a víz felszínén lebegő takarók ugyancsak konzerválják a meleget és biztosítják, hogy az elektromos számla ne mutasson többet az állandó utánfűtés miatt, mint, amire számítottál. A takaró szerencsére tökéletesen elfér a tető alatt is, így ha biztosra akarsz menni, akkor ne válassz a kettő közül, hanem vesd be mindkettőt egyszerre a téli hónapok alatt.

Ha már biztosítottad, hogy a medence ne hűljön gyorsabban, mint kellene, akkor nincs más hátra, mind időnként megkeringetni a rendszert, hogy a meleg víz, biztosan minden csőbe eljusson. A keringetést akkor is kapcsold be legalább naponta 1-2 alkalommal, ha éppen nem használod a jakuzzit, de mi azt tanácsoljuk, hogy ne mondj le a hidegben sem a pezsgőfürdőről, mert kilazít, megmozgat és őrzi az egészséged. Amikor bekapcsolod a keringetést, egyúttal ellenőrizheted a vízszintet is, hiszen télen még nagyobb problémákat okozhat, ha a víz szintje a jel alá csökken. Ez akár a melegítés vészleállásához és a víz megfagyásához vezethet, ami véglegesen tönkre teheti ezt a csodálatos wellness eszközt!