Mitől időjárásállók a modern kerti bútorok?

Ha teraszunkra a belső terek folytatásaként tekintünk, természetes, hogy bútorzatában is ezt a folytonosságot szeretnénk viszontlátni. Vajon lesz-e lehetőségünk olyan kültéri bútorokat választani, melyek stílus és kényelem tekintetében ugyanazt nyújtják, mint a bentiek? És ami még ennél is fontosabb, lesznek-e annyira tartósak? A megnyugtató válaszunk: igen.


A prémium minőségű, modern kültéri bútorok gyártói manapság olyan innovatív anyagokkal dolgoznak, melyekről 15-20 éve álmodni sem mertünk volna. A könnyű és rozsdásodásra képtelen alumínium – mely a kültéri bútorok vázaként szolgál – régóta használatos anyag, azonban az új technológia szerint ezeket a szerkezeteket egy speciális kamrában, magas nyomáson felhordott, ún. porszórt festékkel vonják be. Már a festékeket is úgy fejlesztették, hogy kemény, ellenálló felületet képezzenek a vázon és hosszú évekig ellenálljanak hónak, fagynak, esőnek és az UV-sugárzásnak.

A műanyagok között egyre népszerűbbek a polipropilén, valamint a kemény, karcmentes felületet biztosító műgyanták. Előnyük, hogy szinte súlytalanok, így ezek a bútorok könnyen mozdíthatók, ugyanakkor tartósak, strapabírók, nem törnek, az anyag nem fárad el a tartós használatban. Tisztításuk könnyű, a szennyeződések nem ülnek meg az ilyen felületeken.

A fa anyagok között a nagy tömörségű teak és cédrus a legtartósabbak. Ezek a fa kerti bútorok ellenállnak a hőségnek és a fagynak, a fa látványos felülete sem kopik, legfeljebb a színe válik érettebbé. A karbantartásukhoz időnként ajánlott speciális olajat használni, ami betömi a fa pórusait, így téve még inkább időtállóvá a fát.

A népszerű és kényelmes kötélfonatos székek, illetve a rattan jellegű bútorok használata során sem kell aggódnunk. A rattan – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból, igazi örökzöld. Ha a kertben, teraszon használnánk, válasszunk polirattanból készült kanapét, székeket, asztalokat. Tartósak és időjárásállók, egyszerűen karbantarthatók. Az ülőfelületek anyaga jellemzően a jachtokon is használt textilbőr, illetve víztaszító textilén. A kötél szerű, támlával felszerelt ülőbútorok nagyon látványosak és tartósságuk felől egy cseppnyi kétségünk se legyen. A víztaszító kötél anyagok egész évben, sőt évtizedekig a kényelmünket szolgálják.

Az időjárás hatása a kültéri bútorokra

  • Az UV-sugárzás hosszú távon károsíthatja a bútorokat, kifakíthatja a színeket, illetve a fa részek kiszáradhatnak és repedhetnek. Az alumínium, az acél és a minőségi műanyag bútorok általában jobban ellenállnak a napfénynek, de a fa és a textil anyagok megfelelő védelem nélkül hamarabb sérülhetnek.
  • A csapadék az egyik legnagyobb veszélyforrás a kerti bútorok számára, mivel a nedvesség könnyen okozhat penészt, vagy rothadást a fa bútorokon és a textileken.
  • Az időjárásálló bevonatokkal ellátott bútorok azonban ellenállnak az esőnek, de még így is fontos a megfelelő karbantartás, valamint használaton kívül a bútorok takarása. Utóbbira inkább a téli hónapokban, illetve akkor van szükség, ha tartósan, hosszú ideig nem használjuk a bútorokat.