5 tény és tévhit a női mellről

A mell a nőiesség egyik legfontosabb kifejezője és az anyaságban is kiemelt szerepe van. Az alábbiakban öt tévhitet és tényt gyűjtöttünk össze a keblekkel kapcsolatban. 


A mell a nőiesség egyik legfontosabb kifejezője és az anyaságban is kiemelt szerepe van. Az alábbiakban öt tévhitet és tényt gyűjtöttünk össze a keblekkel kapcsolatban. 

A mell megereszkedik a kor előrehaladtával

Tény. A megereszkedésért a Cooper-szalagok felelnek, azok a kötőszövetek a mellben, amelyek miatt feszesen állnak a keblek. Mint minden szövet, kollagénből és elasztinból állnak, amelyek a kor előrehaladtával egyre inkább veszítenek feszességükből. Ezen kívül, ahogy egy nő átesik a menopauzán, a sűrű mirigyállományt sok esetben zsír váltja fel, amely szintén elősegíti a megereszkedést. 

A melltartó viselése megvéd a megereszkedéstől

Tévhit. A melltartó ugyanis hiába tartja meg és teszi formássá a kebleket, a megereszkedéstől nem tudja megvédeni azokat, hiszen azért a fent említett öregedés és a gravitáció, valamint a genetika is felelős. Sőt, a melltartó inkább a megereszkedést segíti egy tanulmány szerint, mondván azzal, hogy tartást ad, átveszi a mellet tartó szalagok szerepét, így azok minél kevesebbet vannak használva, annál jobban vesztenek erősségükből, következésképp kevésbé tudják megtartani a melleket. 

Az edzés feszesen állva tartja a melleket

Tévhit. Bár az edzés nagyon egészséges és ajánlott is, semmi köze ahhoz, hogy a mellek mennyire állnak vagy ereszkednek meg, ugyanis legnagyobbrészt zsírból állnak, nem pedig izomból. Viszont a mellkasi gyakorlatok a melleket tartó szalagok megerősítésében segíthetnek, így téve feszesebbé és szebbé a kebleket. 

A szoptatás miatt megereszkedik a mell

Tévhit. Egy, még 2008-ban az Aesthetic Surgery Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint a szoptatásnak semmi köze sincs a mellek megereszkedéséhez. A folyamatot maga a terhesség okozza. A súlygyarapodás során a melleket tartó szalagok is megnyúlnak, majd később, mikor a kismama visszanyeri szülés előtti formáját, a szalagok már nem minden esetben tudják követni a súlyváltozást és megnyúlt állapotban maradnak. Bár teljes mértékben a nők nem tudják megakadályozni az emlők szülés utáni megereszkedését, minimalizálhatják azzal, hogy kontrollálják a terhesség alatti súlygyarapodásukat. 

A dohányzás és a napozás befolyásolja a mell kinézetét

Tény. A dohányzás erőteljesen csökkenti a bőr kollagénszintjét, ezáltal a szövetek vesztenek feszeségükből és rugalmasságukból. Igaz ez a mellekre is, amelyek sokkal nagyobb eséllyel ereszkednek meg korábban egy dohányos nőnél, mint nemdohányzó társánál. Szintén ugyanez igaz a napozásra is, a káros UV-sugárzás ugyanis ugyanúgy a bőr kollagénjét roncsolja, mint a cigarettába található méreganyagok. 

Címkék: