Roséra sütni? A rosé nem csak bor? Két tökéletes recept a hétvégi grillpartihoz

  • írta:
  • 2016.04.14

Bizony, a rosé nem csupán egy jó pohár bort jelenthet. A különféle húsok egy olyan elkészítési módja, amelyet mindenképp érdemes megtanulni és használni, hiszen még a legválogatósabb ízlésűeket is meggyőzi a rosé húsok szaftossága. A Séf a Rácson receptverseny két versenyzője is nekifutott ennek a technikának.A „rosé”, vagy magyarosabban a „rozé”, valójában rózsaszínt jelent – amely a húsok belsejének színére utal. Felszeletelés után ugyanis a jellegzetes rózsaszín jelzi, hogy az étel tökéletesen elkészült. A félig, vagy szinte teljesen nyers húsoktól irtózóknak azonban bízvást mondhatjuk: ennek semmi köze a vérben tocsogó steakekhez.A roséra sütést többek között leginkább kacsamellnél, báránynál, de például sertésszűznél is alkalmazzák. A jó rozé hús elkészítéséhez először keményebb kérget pirítanak a grillrácson a legtöbbször már előre fűszerezett, vagy pácolt húsra, magas hőmérsékleten. Majd ezután, igen alacsony hőfokon (akár 90-100 Celsius fokon) szigorúan meghatározott ideig sütik a húsokat, hogy minden nedvességet megőrizzenek a belsejében. Az eredmény egy kívül ropogós, belül szaftos, mégis omlós rózsaszín húscsoda, tökéletesen készre grillezve.   A Séf a Rácson online receptverseny versenyzői bárányt és kacsamellet is készítettek roséra sütve. Bobek, grillezett rosé kacsamellét órákon keresztül pácolta sütés előtt, sőt még injektálta is a páclével, hogy még ízletesebb legyen. De a zöldborsós burgonyapüré körete sem utolsó.Bálint pedig roséra sült báránybordáját még jus-vel, azaz pecsenyelével is kiegészítette a maximális ízhatásért. Az omlós rózsaszín báránybordához fűszeres grillburgonyát kínál.Mindkét étel receptjére szinte özönlenek a szavazatok, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen ránézésre is a grillpartik sztárséfjévé tehetnek minket. A rozéra sütést pedig ezért is érdemes megtanulni, de vigyázzunk az apró buktatókra: például, hogy jobb szobahőmérsékletű húst kérgesíteni,  hogy még csak véletlenül se süssük túl a húst,  vagy hogy sütés után ki ne hagyjuk a pihentetést. Ha neked is bejönnek a rosé receptek, próbáld ki és szavazz rájuk.Szeretnél egy profi grillt otthonra? Nyerd meg a receptversenyen! 


Bizony, a rosé nem csupán egy jó pohár bort jelenthet. A különféle húsok egy olyan elkészítési módja, amelyet mindenképp érdemes megtanulni és használni, hiszen még a legválogatósabb ízlésűeket is meggyőzi a rosé húsok szaftossága. A Séf a Rácson receptverseny két versenyzője is nekifutott ennek a technikának.

A „rosé”, vagy magyarosabban a „rozé”, valójában rózsaszínt jelent – amely a húsok belsejének színére utal. Felszeletelés után ugyanis a jellegzetes rózsaszín jelzi, hogy az étel tökéletesen elkészült. A félig, vagy szinte teljesen nyers húsoktól irtózóknak azonban bízvást mondhatjuk: ennek semmi köze a vérben tocsogó steakekhez.

A roséra sütést többek között leginkább kacsamellnél, báránynál, de például sertésszűznél is alkalmazzák. A jó rozé hús elkészítéséhez először keményebb kérget pirítanak a grillrácson a legtöbbször már előre fűszerezett, vagy pácolt húsra, magas hőmérsékleten. Majd ezután, igen alacsony hőfokon (akár 90-100 Celsius fokon) szigorúan meghatározott ideig sütik a húsokat, hogy minden nedvességet megőrizzenek a belsejében. Az eredmény egy kívül ropogós, belül szaftos, mégis omlós rózsaszín húscsoda, tökéletesen készre grillezve.  

 

A Séf a Rácson online receptverseny versenyzői bárányt és kacsamellet is készítettek roséra sütve. Bobek, grillezett rosé kacsamellét órákon keresztül pácolta sütés előtt, sőt még injektálta is a páclével, hogy még ízletesebb legyen. De a zöldborsós burgonyapüré körete sem utolsó.

Bálint pedig roséra sült báránybordáját még jus-vel, azaz pecsenyelével is kiegészítette a maximális ízhatásért. Az omlós rózsaszín báránybordához fűszeres grillburgonyát kínál.

Mindkét étel receptjére szinte özönlenek a szavazatok, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen ránézésre is a grillpartik sztárséfjévé tehetnek minket. A rozéra sütést pedig ezért is érdemes megtanulni, de vigyázzunk az apró buktatókra: például, hogy jobb szobahőmérsékletű húst kérgesíteni,  hogy még csak véletlenül se süssük túl a húst,  vagy hogy sütés után ki ne hagyjuk a pihentetést.

 

Ha neked is bejönnek a rosé receptek, próbáld ki és szavazz rájuk.

Szeretnél egy profi grillt otthonra? Nyerd meg a receptversenyen!

 

Címkék: