Szauna tippek a nyári hőségben

A nyári szaunázásról elterjedt tévhit, hogy egészségtelen, mert a túlzott meleg már nem használ, hanem árt a szervezetnek. A túlmelegedés valóban ártalmas, de a szaunázás még a legnagyobb melegben is előnyére és nem hátrányára válik a szervezetnek. Hogy miért és miképp hozza ki a legtöbbet a nyári szaunázásból? Mondjuk!


A szaunázás élettani előnyei a test gyors felmelegítésében és ennek hatásaiban keresendő. A fokozott vérkeringés, az oxigéndús véráramlás, az anyagcsere gyorsulása és a fájdalmas izmok, inak enyhülése nemcsak télen, nyáron is megfigyelhető. A szaunában tapasztalható extrém magas hőmérséklet még a nyári kánikulára is rátesz egy lapáttal, így a meleg hatására felpezsdülő testi folyamatok ilyenkor is beindulnak.

A rövid ideig elviselt nagy meleg ráadásul még segít is hozzászoktatni a testet a nyári kánikulához, amit így jobban tolerál majd a szervezet. Az immunrendszer erősítő, anyagcsere fokozó hatása miatt nyáron is hasznos társ a szaunázás az egészséges életvitel fenntartásában, egyedül két dologra kell fokozottan ügyelni.

Az egyik a többlet folyadékbevitel. Nyáron megnövekszik a folyadékigény, amely a szaunázással csak még tovább nő. Előtte és utána is igyon bőven tiszta folyadékot: vizet, teát vagy valamilyen hűs, lehetőleg cukormentes üdítőt.

A másik sarkallatos pont a test lehűtése. A kinti melegben nem elég csak járkálni egyet a levegőn, mert a testnek azonnali hűtésre van szüksége, hogy érvényesüljön a szauna hatás. A hideg vizes zuhany vagy kád, esetleg egy csobbanás a közeli tóban mindenképpen ajánlott, ha élvezni szeretné a szauna áldásos hatását.