Ha szereted megadni a módját a grillezésnek és nem riasztanak a hosszabb sütések, akkor tegyél próbát ezzel a borda recepttel.

Édes-csípős bordák elősütéssel

Elkészítési idő: elősütés + 60 perc
Nehézség: 4

Édes-csípős bordák elősütéssel

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 2 db sertésoldalas
  • 180 g barna cukor
  • 60 g füstölt paprika
  • 2 ek cayenne bors
  • 2 ek fokhagyma por
  • 3 ek só
  • 120 g vaj
  • 120 ml alma ecet
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
  2. Egy kisebb tálkában keverjük össze a barna cukrot, a paprikát, a cayenne borsot, a fokhagymaport és a sót.
  3. A jól elkevert száraz pácból tegyünk félre 60 grammot, a többivel pedig dörzsöljük be alaposan az oldalasokba. Előtte itassuk le a felesleges nedvességet, hogy jobban beivódjon a pác a húsba.
  4. Az oldalasokat (St. Louis cut) szorosan tekerjük be fóliába, zárjuk le a széleket és tegyük fel a grillre puhulni. 
  5. 2-3 óráig süssük. Amikor már a villa is átmegy a legvastagabb részen, de még nem esik le a csontról a hús, vegyük le és hagyjuk kihűlni.
  6. A zacskókat óvatosan bontsuk ki  és öntsük egy tálba a hús kifőtt szaftját. Ahogy hűl ki távolítsuk el róla a szaft tetejéről a zsírt.
  7. A vajat egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel, majd süssük addig, amíg enyhén megbarnul (de nem ég meg) 5-8 perc alatt.
  8. Adjuk a vajhoz a hús pecsenyelevét és a félretett száraz pácot, majd forraljuk addig, amíg egy harmadára redukálódik a szósz.
  9. Vegyük le a szószt a tűzről és ízesítsük almaecettel és egy kis sóval, ha kívánja.
  10. A bordákat tegyük vissza a grillre kicsomagolva, közvetlenül az enyhén leolajozott rácsokra.
  11. A korábban elkészített szósszal időnként kenjük le és forgassuk meg. 5-7 perc alatt pirítsuk meg a bordákat.
  12. Szeletelés előtt hagyjuk legalább 10 percig pihenni, majd a maradék szósszal kínáljuk.