Vízen úszó bicikliutat terveznek Londonban

Ha megvalósul a terv, vízibicikli nélkül is tekerhetsz a Temzén, London folyójára ugyanis egy úszó kerékpárutat akarnak építeni.


Ha megvalósul a terv, vízibicikli nélkül is tekerhetsz a Temzén, London folyójára ugyanis egy úszó kerékpárutat akarnak építeni.

Az egyre zsúfoltabb nagyvárosok közepén még a kerékpárutak építése, kijelölése is komoly fejtörést okoz. Vagy a járdából kell lecsípni egy darabot, vagy az autósok rovására kerekezhetünk a parkoló járművek és a forgalmas utak között. Épp ezért egy sajátos ötlettel rukkoltak elő londoni építészek, hogy megkönnyítsék a kerékpárosok életét a brit főváros közepén.

Egy 12 kilométer hosszú kerékpárutat terveznek a Temze folyó déli partvonala mellé. Ott sem a hajók forgalmát, sem a rakparton autózók, vagy inkább dugóban ülők idegeit sem borzolnák biciklisek. A nagyvárosok jövőjét illetően létfontosságú, hogy biztonságosan és megfelelő körülmények között lehessen kerékpározni a belső kerületekben is. Kutatások azt mutatják, hogy belvárosok környezetszennyezésére és zsúfoltságára is az egyik legfontosabb megoldás, ha bicikliseknek minél nagyobb teret engednek, sőt, támogatják a kerékpáros közlekedést. És mivel az európai nagyvárosok legtöbbje folyó mellé épült, a londoni ötlet remélhetőleg gyorsan tovább fog terjedni más országokba is. Talán egyszer a magyar Parlament előtt is eltekerhetünk, miközben a Lánchíd fényei felé imbolygunk a Dunán.

Címkék: