4 tévhit a kiszáradásról

A kiszáradás és a száraz bőr is komoly problémákat okozhat a hétköznapokban, különösen azért, mert sok tévhit kering ezzel kapcsolatban közszájon. Ezek közül oszlatunk el most négyet!


A kiszáradás és a száraz bőr is komoly problémákat okozhat a hétköznapokban, különösen azért, mert sok tévhit kering ezzel kapcsolatban közszájon. Ezek közül oszlatunk el most négyet!

1. A szomjúság kiszáradást jelez.

A kiszáradást a test tünetekkel jelzi, de a szomjúság még nem utal komoly problémára. Ez a szervezet figyelmeztető jele, amely arra folyadékbevitelre ösztönöz, hogy ne léphessen fel a kiszáradás. Ha a szomjúság jelentkezésekor megiszol egy pohár vizet (vagy egyéb folyadékot), akkor nincs mitől tartanod, elkerülheted a kiszáradással járó fejfájást, szédülést és koncentrációs zavart.

2. Minél több vizet iszol, annál jobb.

Ez elméletben jól hangzik, de a túlivás legalább akkora kockázatokat rejt magában, mint a kiszáradás. Bár ritka problémáról van szó, attól még nagyon is létező jelenség a túl sok folyadék bevitele, melynek tünetei: hányinger, hányás, fejfájás, zavarodottság és akár kómához is vezethet ez az állapot. A legkönnyebb úgy megelőzni ezt, ha csak addig iszol, amíg telítve nem érzed magad csak a víztől. Ezután már ne vigyél be több folyadékot.

3. Napi 2 liter víz az ajánlott.

Az ajánlott vízmennyiségről még most is sokat vitatkoznak, mert a folyadékbevitelbe bele kell számolni az üdítőket, a kávét/teát és az ételt is. Az ételek átlagosan 20 %-át teszik ki a napi vízmennyiségnek, amit szintén érdemes belevenni a számításba. Sportolásnál, szoptatásnál, fokozott izzadásnál és környezeti hatásokra megnövekedhet a szervezet vízigénye, de az Institute of Medicine szerint, ha a csak ritkán érzel szomjúságos és a vizeleted színe is világossárga, akkor nem kell tartanod a kiszáradástól. Még akkor sem, ha nem iszol meg két (vagy férfiként három) liter vizet naponta.

 

4. dehidratált bőr nem lehet zsíros.

 

Ez a közkeletű tévedés rengeteg nem megfelelő krém vásárlásáért felelős. A zsíros tapintású, fénylő bőrről nehéz elképzelni, hogy száraz lehet, pedig könnyen előfordulhat. A szárazság ugyanis a víz és nem a zsír hiányát jelenti, ez pedig csak a vízpótlással orvosolható. A vízhiányos bőr legfeltűnőbb tünete a feszülő, viszkető bőr, de pattanások is kísérhetik a kiszáradást. A ráncok ilyenkor jobban előtűnnek és a bőr is érzékenyebbé válik. Használj olyan vízpótló készítményeket, melyek nyugtatnak és feltöltik a bőrt nedvességgel. A !QMS Hydro Foam Mask selyem-proteinjei révén helyreállítja a bőrsejtek vízháztartását, és eltünteti a finom ráncokat. A maszkként és krémként is használható készítmény a napozás utáni kiszáradást is megszünteti, ezért nyári használatra különösen alkalmas. Fényérzékenységet nem okoz és a száraz bőrt hamar selymessé változtatja.

Csatlakozz te is a QMS Medicosmetics készítményeket boldogan használók táborához, és legyen a QMS a Te sikertörténeted is!

Címkék: